Botters van de ZuiderzeeSpan strijden in de eerste ZuiderZeekamp om het eerste ZuiderzeeAnker.
Botters van de ZuiderzeeSpan strijden in de eerste ZuiderZeekamp om het eerste ZuiderzeeAnker.

Botters gaan strijd aan om ZuiderzeeAnker

HUIZEN - De Stichting Huizer Botters houdt zaterdag 20 juni weer een Botterdag. Nieuw is dan de ZuiderzeeKamp waarin Huizen strijdt met andere botters van het ZuiderzeeSpan om het ZuiderzeeAnker. Ook wordt een Huizer Duit geïntroduceerd ter betaling. Een groot deel van de activiteiten rond de Botterdag staat verder in het teken van de actie Red de HZ 108.

De eerste manche van de ZuiderzeeKamp start om 11.30 uur. Voor Huizen start de HZ 45 onder schipper Pieter van Gestel en de HZ 92 onder Dirk Jan Bakker. Zij strijden tegen de botters van Bunschoten, Elburg en Harderwijk, die ook elk twee boten voor de strijd leveren. De tweede manche start om 13.30 uur en de boot die het snelst is over de twee manches is winnaar. De burgemeester van de gemeente waar deze boot uit komt, mag dan uit handen van Bert Berghoef van het ZuiderzeeSpan, samen met de schipper het eerste ZuiderzeeAnker in ontvangst nemen.

Nieuwe traditie
"Het is de bedoeling dat deze ZuiderzeeKamp een nieuwe traditie wordt. We willen de strijd ook gaan uitbreiden. Hoe? Dat is nog niet precies bekend. Er zijn nu twee denkrichtingen. Of we doen het elke keer in een andere plaats en dan hopen we dat alle plaatsen met botters tussen Urk en Enkhuizen meedoen of het wordt een reeks van wedstrijden in elke plaats die vertegenwoordigd is in het ZuiderzeeSpan", vertelt Gert Jan Schaap van de Stichting Huizer Botters. "Wij beginnen er in ieder geval nu op deze manier mee en hopen dat het gaat leven in de omgeving."
Nieuw is ook de Huizer Duit waarmee vanaf nu betaald kan worden voor een drankje op de botterwerf of voor de activiteiten. "De Stichting Huizer Botters introduceert de Huizer Duit om eenvoudig en gecontroleerd aan iedereen een consumptie te kunnen leveren. Een Huizer Duit kost 2,50 euro en kan op evenementen altijd tegen een consumptie worden ingeruild. Het is een echte munt van metaal, met op de ene zijde het melkmeisje van de gemeente Huizen en op de andere zijde het logo van de Stichting Huizer Botters. Ook een fraai cadeautje."
De munten kunnen ook gebruikt worden om zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur een bottertripje van een uur te maken op een van de botters. "Voor vrienden van de Stichting Huizer Botters en kinderen tot 10 jaar is het gratis. Anderen betalen 2 Huizer Duiten, oftewel 5 euro. Mensen die mee willen varen, kunnen zich melden op de werf. Hier kunnen vrienden een kaartje krijgen en anderen dus een kaartje kopen. Ze kunnen dan mee op de eerst beschikbare botter."
Tijdens de Botterdag geeft de stichting ook informatie over de stand van zaken rond de renovatie van de HZ 108. De boot heeft hevig last van schimmelsporen. Grote delen van het hout moeten daarom vervangen worden. Het geld voor deze renovatie, 50.000 euro, staat niet op de begroting en daarom is de actie Red de HZ 108 in het leven geroepen. Via www.redHZ108.nl kunnen mensen hiervoor geld doneren. Ook worden een aantal acties georganiseerd. Zo speelt muziekvereniging Prinses Irene de hele dag muziek tijdens de Botterdag. 's Avonds is er van 20.00 tot 22.00 uur een concert dat 5 euro kost, inclusief een drankje. De opbrengst gaat deels naar de HZ 108 en deels naar het instrumentenfonds van het orkest.

Pijltjes gooien
Bij Rotary Gooimeer kan iedereen met pijltjes gooien op een oude kaart van de Zuiderzee. Er zijn mooie prijzen te winnen zoals horecabonnen van diverse gerenommeerde restaurants, raceweekends, fietskleding en deelname aan botterwedstrijden. Dit kost 5 euro of twee Huizer Duiten voor drie kansen op zo'n mooie prijs.