Voor de deelnemers aan de Olympische afstand zit het zwemmen erop, dus hup op de fiets. Op de achtergrond leggen deelnemers aan de kwart-afstand hun spulletjes klaar.
Voor de deelnemers aan de Olympische afstand zit het zwemmen erop, dus hup op de fiets. Op de achtergrond leggen deelnemers aan de kwart-afstand hun spulletjes klaar. Foto's: Carin van den Berg

Youri Severin en Ilona Eversdijk winnaars triatlon

HUIZEN - Youri Severin en Ilona Eversdijk zijn de winnaars geworden van de Olympische afstand op de Huizer triatlon. Deze vond afgelopen zondag plaats met de start van het zwemmen op het Stichtse strand en de finish na het hardlopen in Winkelcentrum Oostermeent.

Severin finishte in 1.55,20. Tweede werd Diederick Scheltinga in 1.55,48 en Omar Brons werd derde in 1.56,18. Severin was tevreden met zijn tijd. Hij lag na het fietsen nog derde. "Het waren goede omstandigheden en ik kwam goed van de fiets. Ik wist dat ik die anderen nog in kon halen", zei hij vlak na zijn binnenkomst.

Drama
De wedstrijd bij de heren kende nog wat drama toen koploper Bas de Waal bij een aanrijding betrokken raakte. Een automobilist met een caravan zag de atleet waarschijnlijk over het hoofd. "Ik zat met mijn fiets tussen de auto en caravan in", riep hij na afloop naar Youri Severin toen deze hem zag en vroeg hoe het met hem ging. Zijn fiets lag in de kreukels, maar hij mankeerde zelf niets. De wedstrijd kon hij echter niet verder vervolgen.

Dames
Bij de dames was het een close finish. Eversdijk kwam in 2.07,24 over de streep met maar zes seconden achter haar de nummer twee in de wedstrijd Mirjam Weerd, die in 2.07,30 over de meet kwam. "Ik kon je niet meer inhalen", riep Weerd naar de winnares, waarna ze Eversdijk feliciteerden. Beiden moesten daarna even op adem komen na deze uiterste krachtsinspanning om de winst. Vervolgens was het lang wachten op de derde dame, Cora Vlot, die na 2.15,46 binnenkwam.
Kort daarvoor was de eerste Huizer deelnemer aan de Olympische afstand gefinisht. Johan Horst liep 2.15,03. "Een goede tijd. Ik ben tevreden." De fysiotherapeut begon een aantal jaren geleden aan triatlon. "Ik zag dat ik niet meer groeide bij het voetballen, wat ik voorheen deed. Ik ben altijd prestatiegericht geweest. Ik kwam met iemand in contact van Triatlonvereniging Hilversum en ben blijven hangen."
De 16-jarige Niek Heldoorn uit Huizen was ook dit jaar weer de snelste op de 1/8 triatlon. Hij klokte een tijd van 56,20.

De organisatie was na afloop blij met het verloop van de wedstrijd onder ideale omstandigheden. "Er is naast het ongeluk met Bas de Waal nog een ongelukje geweest. Niets ernstig, wel wat hutsen en butsen voor deze atleet. En er komen toch altijd veel mensen niet opdagen. Waarom? Geen idee. Voor de rest perfect!"

De vliegende start in het Gooimeer.
Hardlopend de Bijvangweg op en neer.
Iedereen strijdt voor wat hij/zij waard is.
Johan Horst passeert als eerste Huizer de verlossende eindstreep.
Mogen we even op adem komen...