Jongerenwerker Hakim Akalai is de nieuwe coördinator van de buurtcoaches, de vroegere buurtvaders, rond de Kostmand.
Jongerenwerker Hakim Akalai is de nieuwe coördinator van de buurtcoaches, de vroegere buurtvaders, rond de Kostmand. Foto: Bob Awick

Nieuwe coördinator buurtvaders Kostmand

HUIZEN – De wijken rond de Kostmand hebben sinds vorige maand een nieuwe coördinator voor de buurtcoaches, de vroegere buurtvaders. Het gaat om jongerenwerker Hakim Akalai, afkomstig uit Amsterdam. "Ik vind het een leuke gemeente om te werken; er is een plezierige sfeer."

door Floris Hulleman

Hij komt pas een maand in Huizen in het nieuwe gebouw van wijkcentrum Meentamorfose, maar lijkt er al jaren rond te lopen. "Twee personen heb ik pas een half uur geleden leren kennen", bekent de Amsterdammer als gevraagd wordt naar zijn manier van omgaan met de jongens uit de buurt. "Wij zijn van huis uit lekker open en ik lul gewoon een bepaalde kant op. Als het dan te ver gaat, benader ik het gewoon vanaf een andere kant."
De vacature trok zijn interesse. "Hij viel op omdat Huizen opvallend in het nieuws was geweest met die twee gezinnen die naar Syrië wilden reizen. Dus dat leek me best een uitdaging." Inmiddels ligt dat voorval een jaar achter ons en merkt Akalai dat het rustig is in de buurt.
"Als er iets gebeurt, zouden wij er als eersten iets van moeten weten. Binnen de Marokkaanse gemeente merk ik niet een bepaalde angst of druk. De Marokkaanse moskee zit vol met jongelui en de sfeer is daar heel erg open. Ik denk dat het nieuws en de media het groter hebben gemaakt dan het is. In Huizen valt het in ieder geval mee", vertelt de coördinator. Zijn verhaal wordt bevestigd door twee buurtcoaches die later binnenkomen en bij het gesprek aanschuiven.

Dropfabriek
De omgeving zelf was niet nieuw voor Akalai: zijn vader werkte vroeger in de Venco dropfabriek in Naarden en vertelde vaak over de regio. "Mijn vader was altijd heel enthousiast over de mensen hier. In Amsterdam staan de Huizers bekend als vriendelijke mensen en harde werkers. En niet zoals vaak gezegd wordt 'de kakkers'.''
Hij had dus wel enige kennis van Huizen, maar wilde toch graag voor zijn sollicitatie de boel verkennen. "Ik ben voordat ik ging solliciteren gaan rondfietsen. Ik nam mijn fiets mee in de trein en had op mijn mobiel de navigator ingesteld." Van tevoren had hij gezocht naar hotspots in Huizen, maar daar was hij niet echt veel wijzer van geworden. Op zijn route begon hij wat van het dorp te zien en kon hij door middel van gesprekken met inwoners een eerste indruk krijgen van het dorp. Inmiddels is de Amsterdammer ruim een maand aan de slag en is onder meer coördinator van de buurtcoaches.
"Er zijn in het totaal dertien buurtcoaches, die verdeeld zijn over twee wijken. Helaas zijn dat op dit moment alleen nog Marokkaanse vaders, maar we zien die groep graag wat meer gemixt worden met Nederlandse, Turkse en Surinaamse vaders. We komen één keer per twee weken samen om de stand van zaken te bespreken, maar ik heb zelf vrijwel dagelijks contact met deze buurtcoaches."
Volgens de nieuwe coördinator zijn de buurtcoaches de oren en ogen van de samenleving. "Het is hun eigen buurt en hun eigen straat. Ze kennen de jongeren en de buurtbewoners. Ze worden ook geaccepteerd. Daardoor leiden gesprekken met jongeren niet gauw tot discussies."

Sport in de buurt
Akalai wil zich in de komende tijd vooral gaan richten op het onderwerp sport in de buurt. "Iets dat me is opgevallen is de behoefte die er is aan sport. Daar ga ik dus een grote rol in spelen; hierbij moet je vooral denken aan de organisatie van evenementen. Verder wil ik meer ruimte creëren voor kunst en cultuur, bijvoorbeeld in de vorm van toneelstukken voor tieners."