Wie bezit wat? In potlood is roze = Foruminvest, groen = Visser en blauw = gemeente.
Wie bezit wat? In potlood is roze = Foruminvest, groen = Visser en blauw = gemeente.

Wordt 'Keugat' mooi centrum of miljoenengat?

HUIZEN - De gemeenteraad neemt donderdag een beslissing over het voorstel om gronden van Foruminvest aan de Keucheniusstraat voor 5 miljoen euro aan te kopen. Hiermee wordt een stap gezet in de ontwikkeling van het Hoofdwinkelcentrum. Doel is om uiteindelijk een mooi centrum te krijgen, maar er klinken ook geluiden dat er gevaar is voor een miljoengat. Immers, er zijn al miljoenen uitgegeven, terwijl er nog geen steen is gelegd.

door Carin van den Berg

Precieze cijfers over hoeveel geld er inmiddels al in de ontwikkeling van het Hoofdwinkelcentrum zijn gestoken, zijn nog niet beschikbaar. Veel is nog niet openbaar. Carel Bikkers van de VVD maakte tijdens de behandeling van het voorstel in de commissievergadering al wel snel een rekensommetje. "Inmiddels is er al 12 miljoen euro aan gemeenschapsgeld in stenen gestoken en dit is nog maar het begin, want de andere kant zal het misschien ook wel 12 miljoen euro kosten. In ieder geval zijn ook daarbij heel belangrijke partijen betrokken en dan zijn er gauw behoorlijke bedragen mee gemoeid." Hij doelt hiermee op de gronden aan de andere kant van de Keucheniusstraat die in bezit zijn van de andere ontwikkelaar in het project, Gerrit-Jan Visser van Visser Bouwmaatschappij. Bikkers gaf aan te vermoeden dat er in ieder geval nog zeker 10 miljoen bij zal komen, omdat ook hier de ontwikkelaars een goede deal willen sluiten om de zogeheten Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Centrumplan Huizen te laten ontbinden.
Gerrit-Jan Visser besloot zelf niet om naar de commissie te gaan om zijn kant van het verhaal te vertellen. "Ik zit aan tafel met de stuurgroep waar de wethouder ook in zit en de andere ontwikkelaar. Daar hoor ik de gesprekken te voeren." Hij legt uit dat hij verbaasd was om te horen dat de gemeente bekend zou maken dat zij eruit was met Foruminvest en dat de SOK werd ontbonden.

Gerrit-Jan Visser: 'Voor mij staat een verdere onderhandeling open'

"We waren in gesprek daarover en ik vond het een goed idee om de SOK te ontbinden. Na de crisis was ook mij duidelijk dat er geen grootschalig winkelcentrum moest komen. Op 30 april was onze laatste vergadering en daar kreeg ik te horen dat ze eruit waren. Ik kreeg 6 weken de tijd om zelf met condities te komen waaronder ik ook akkoord zou gaan met het ontbinden van de SOK. Na 3,5 week meldde de gemeente mij dat ze het bekend gingen maken en dat de SOK werd ontbonden, zonder dat wij daar verder nog over hadden gesproken. In mijn ogen is de SOK nu eenzijdig ontbonden en dat kan niet."

Claim
Hoewel er in de commissievergadering druk werd gespeculeerd over een claim die Visser bij de gemeente zal neerleggen, is het de vraag of het wel zover zal komen. "De wethouder heeft altijd gezegd dat we er met zijn drieën uit zouden komen. Voor mij staat een verdere onderhandeling open. Ik zou het fatsoenlijk achten als de gemeente nu het initiatief zou nemen om daarmee verder te gaan. Dan is het wat mij betreft 'no hard feelings'.
Plannen heeft hij al voor het stuk grond dat hij in bezit heeft. "In mijn visie komen er geen winkels meer in de Keucheniusstraat. Ik wil er tien woningen bouwen in de stijl van het Oude Raadhuis dat vroeger aan het Oude Raadhuisplein stond en het oude postkantoor. Zeker oudere Huizers kennen deze gebouwen nog wel."
Lees verder op pagina 5.