De samenwerking ontstond bij een zeiltocht met de schippers en het bestuur van Stichting Gooimeerzeilen op een Huizer botter.
De samenwerking ontstond bij een zeiltocht met de schippers en het bestuur van Stichting Gooimeerzeilen op een Huizer botter. Foto: GMZ

Samenwerking Gooimeerzeilen en Stichting Huizer Botters

HUIZEN - Stichting Gooimeerzeilen (GMZ) en de Stichting Huizer Botters hebben veel gemeen. Ze delen dezelfde passie, haven en vaargebied. Bovendien werken ze allebei met enthousiaste vrijwilligers. Tijdens een zeiltocht op een van de Huizer botters met de vrijwilligers van GMZ zijn er ideeën ontstaan voor verdere samenwerking.

door Marie Tromp

Ciska Rugers volgde drie jaar geleden een cursus bij Gooimeerzeilen met haar dochter en is sindsdien een enthousiast zeiler en actief binnen de stichting. Zij vertelt over het ontstaan van de samenwerking: "Eigenlijk gingen we gewoon een avond zeilen op een botter met al onze schippers en bestuursleden. We zien elkaar niet zo vaak, omdat iedereen op de tijd en dag dat het hem uitkomt met cursisten het water opgaat. Een avond botterzeilen is ideaal om elkaar goed te leren kennen. Aan boord bleek dat veel schippers over en weer elkaar al kenden. Zo gaat dat met zeilers. Het leuke aan zeilen vind ik dat het hard werken en heerlijk ontspannen tegelijkertijd is. Heerlijk, het spelen met de wind, het water en de zeilen."

Ciska legt de samenwerkingsverbanden uit: "Martin Vlaanderen is nu een botterschipper, maar enkele jaren geleden was hij ook schipper bij ons. Af en toe valt hij nog bij ons in. Zijn passie ligt nu bij de botters en het zeilen met groepen. Een botterschipper heeft altijd een scheepsmaatje nodig. Zijn vaste scheepsmaatje is Evelien Schipper, die nu bij ons een zeilcursus volgt. Zij bewerkte onlangs het lesmateriaal van de Stichting Huizer Botters voor scholieren. Dit boek is pas gepresenteerd en komend schooljaar kunnen scholen les krijgen over de botters en de botterwerf."

Scheepsmaatje op zeilcursus
"Evelien vertelde dat ze met veel plezier een cursus bij ons volgt, ook al heeft ze al ruim 20 jaar zeilervaring, waarvan 10 op een valk en 2 op een botter. Bij een kleine boot ben je dicht op het water, je voelt meteen wat je doet. Hij reageert veel gevoeliger op de wind en zeilstanden dan een botter. Fouten kun je veel makkelijker en sneller herstellen. Bij een botter worden leerfoutjes meteen afgestraft. Uiteindelijk gebruik je op iedere zeilboot de wind en de zeilen om vooruit te komen, het is handig om dat op een kleine boot te leren. Omdat Evelien aan het lesmateriaal over de botter heeft meegewerkt, kregen we meteen ideeën om met Gooimeerzeilen aan te haken bij deze lessen. Scholieren kunnen bij ons les krijgen. Het zou mooi zijn als er straks een club enthousiaste jongeren is die later de botters kunnen varen. Het is natuurlijk fantastisch om bij ons kennis te maken met het zeilen op een Randmeer of Valk en om dan later op een botter te kunnen varen. Dat is het echte werk."

Zeilen
De eerste samenwerking is al bekend: cursisten van GMZ kunnen iedere 1e woensdag van de maand op een Huizer botter zeilen tegen het speciale bedrag van 15 euro. Botters zijn groot en het zeilen gaat veel zwaarder, het is echt een oud ambacht. Ciska voegt er aan toe dat zeilen bij Gooimeerzeilen niet alleen voor beginners is die willen leren zeilen. Onder de cursisten zijn mensen die zelf een boot hebben en de fijne kneepjes willen leren of even snel het water op willen en mensen zonder boot die gewoon wel eens willen zeilen. Jongeren beginnen hier en halen daarna zeildiploma's bij het Zeilcollege van Sophie Schra, bij de ophaalbrug. "Mijn dochter zeilt gezellig met mij bij Gooimeerzeilen, haalt haar zeildiploma's bij Sophie en wil later misschien wel schipper worden op een Huizer botter. Dat is het leuke van zeilen in Huizen, alles kan hier."

'Hij reageert gevoeliger op wind en zeilstanden dan een botter'