Bets Fokker vindt het jammer dat jeu de boules een wat suffig imago heeft.
Bets Fokker vindt het jammer dat jeu de boules een wat suffig imago heeft. Foto: Bastiaan Miché

Bets Fokker: 'Het is echt
geen oude van dagen sport'

HUIZEN - Het voortbestaan van de vereniging is nog niet in het geding, maar nieuwe leden zijn van harte welkom laat Bets Fokker, secretaris van Jeu de Boules Club Huizen en zelf ook beoefenaar van deze sport, weten. De vereniging bestaat nu 26 jaar en er is de laatste jaren wel wat veranderd. Ook het ledenbestand is wat teruggelopen en de vereniging wil een aantal activiteiten organiseren om nieuwe leden te trekken. De zomeravond boules wedstrijd die deze week gehouden is, is daar een mooi voorbeeld van.

De eerste jeu de boules ballen werden gegooid op het jeu de boules pleintje achter het voormalig gemeentehuis. Daar speelden de gemeentewerkers in hun pauze dit van oorsprong Franse spelletje. Later mocht ook de vereniging het veldje gebruiken, op voorwaarde dat ze het zelf zouden onderhouden. Voorzieningen zoals een toilet of keukentje waren er niet. Men mocht bij de notaris - het gemeentehuis was inmiddels notariskantoor - naar het toilet, maar dat gaf toch wat overlast.

Inmiddels wordt er gespeeld op het veld op het plantsoen aan de Arie de Waalstraat en beschikt de vereniging over een kleine vierkante unit zodat het geheel een wat 'officiëler' karakter krijgt. Ze hebben nu een toiletgebouw, een keukentje en ruimte voor opslag van de spullen, zoals stoelen en jeu de boules ballen. Het terrein waarop gespeeld wordt voldoet absoluut niet aan het stereotype beeld van een 'jeu de boules baan'. Niks geen recht baantje. Het is eigenlijk meer een park. Het veld, een verharde zandvlakte, is wisselend van structuur met een vrij grote middenbaan van ongeveer 10 x 30 meter en diverse zijkanten, omgeven door gras met her en der een bankje.

Suffig imago
Bets Fokker is twee jaar lid van de vereniging. Met haar 67 jaar is ze een van de jongsten, de gemiddelde leeftijd is 75 jaar. Ze vindt het jammer dat jeu de boules een wat suffig imago heeft. Zelf was ze een aantal jaar geleden ook een beetje sceptisch, maar inmiddels denkt ze daar heel anders over. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook langzamerhand een beetje verslaafd raak aan dit spelletje. Het is echt geen oude van dagen sport. Wanneer je het spelletje leert kennen en beter begrijpt zie je dat er veel meer in zit." Zo komen er steeds meer spelregels bij, maar de basis spelregel is en blijft: de grote boules - metalen ballen - zo dicht mogelijk bij de but - het kleine balletje - te gooien. Je mag de but, of de boule ook wegschieten. "Als dat gebeurt heb je ineens een heel ander spel", vertelt Bets Fokker enthousiast verder. "Er komt ook stukje tactiek bij kijken, zeker omdat het veld glooiend is. Je moet het veld proberen te lezen. Daarnaast speelt geluk ook een grote rol en de techniek leer je vanzelf." Hoewel de vereniging zelf niet is aangesloten bij de landelijke bond kunnen de leden er wel voor kiezen mee te doen met landelijke wedstrijden. "Wanneer we als vereniging wel lid zouden zijn van de bond dan moet de contributie omhoog. En die is nu juist heel vriendelijk geprijsd."

Sociaal
Hoe fanatiek de spelers ook zijn, het gaat om meer dan alleen het jeu de boulen. "Het is een plek waar we samen kunnen komen", vertelt Bets Fokker. "Je moet het zien zoals in Frankrijk, men is begonnen met gewoon buiten te gaan spelen, onder de platanen. Het sociale aspect is heel erg belangrijk, iedereen die jarig is krijgt een kaart en als iemand ziek is gaan we op bezoek."

Mensen die belangstelling hebben om lid te worden kunnen meer informatie krijgen bij Bets Fokker via 035-6922798.