Afbeelding

Ellen Kostelijk een van
de 1.500 Tourmakers

HUIZEN - Ellen Kostelijk uit Huizen was een van de 1.500 vrijwillige Tourmakers die het afgelopen weekeinde hebben meegeholpen om van de Tour de France in Nederland een succes te maken. Ze zat van 1 tot en met 5 juli op het stadhuis op de backoffice om vragen per mail en aan de telefoon te beantwoorden. Als voormalig medewerker bij de productie van Studio Sport, wilde ze het evenement wel eens van de andere kan meemaken.

door Carin van den Berg

"In november vorig jaar kregen we een mailtje of we ons op wilden geven als vrijwilliger. Aangezien ik wist dat ik dan met pensioen zou zijn, deed ik dat." Ze meldde zich aan en gaf aan dat ze graag op de backoffice mee wilde helpen. "Je kon zelf aangegeven wat je wilde. Het leek mij in ieder geval niets om na mijn pensionering nog eens met dranghekken te gaan sjouwen."

De vrijwilligers kregen elke week nieuwsbrieven, zodat ze op de hoogte waren van het laatste nieuws. Ook waren er informatieavonden. "Randstad heeft het allemaal georganiseerd en ik moet zeggen dat ze dat goed hebben gedaan. Iedereen kreeg ook een inlogcode voor het rooster en kon aangeven wat hij graag wilde. Ik heb uiteindelijk avonddiensten gelopen vanaf een uur of half twee, half drie in de middag. Wat me opviel is dat mensen van overal in Nederland mee kwamen helpen. Ik sprak iemand uit Groningen, en iemand uit Roermond zat ook op de backoffice. Iedereen kan ook zijn steentje bijdragen, vooral enthousiasme is belangrijk."
Iedere vrijwilliger kreeg een goed gevulde rugzak. Daarin zat een T-shirt, een windjack, een poloshirt, een cap en een zonnebril. "Je hebt ze vast wel gezien, zo'n gele in de vorm van een fiets." Er zat ook een hesje verkeersregelaar in. "Iedere vrijwilliger heeft online instructies gehad en examen gedaan voor verkeersregelaar. Ik ook. Als het nodig was had de organisatie de beschikking over 1.500 mensen om te helpen met het regelen van het verkeer." Ellen was blij met haar plekje op het stadskantoor in de gekoelde lucht. "Ik had ook het windjack niet nodig, maar de vrijwilligers bij de finish op de Neeltje Jans vast wel."

Zwangere vrouw
De meest opvallende vraag kreeg ze van een zwangere vrouw die moest gaan bevallen rond de tijd van de Tour de France. "Ze wilde weten of ze wel in het ziekenhuis kon komen. Ik heb haar gerust gesteld. Ook dat was goed geregeld in Utrecht. De wijk uitkomen was vaak niet zo'n probleem. Er in soms wel. Daar hadden mensen een speciaal vignet voor nodig. Daar heb ik de meeste vragen over gekregen. In het begin ging het aanvragen niet zo soepel. Later waren er vragen van mensen die vergeten waren er een aan te vragen. Daar was het stadhuis nog laat voor open en daar konden ze er dan een halen." Ook kwamen er vragen over de fietsen die waren weggehaald. "Die konden op twee plekken in de stad gratis weer opgehaald worden."
Beviel het om van die andere kant kennis te maken met de Tour? "Jazeker, ik zou het zo weer doen. Als je er professioneel mee bezig bent, krijg je de sfeer niet echt mee. Wat me het meest is opgevallen is het enthousiasme van de mensen die het evenement kwamen bezoeken. Ze lieten zich niet door de hitte weerhouden en daar doe je het uiteindelijk voor."