De jeugdbrandweer van Huizen, stoere jongens en meiden, bij een hoogwerker. Uiterst links Aron Honing .
De jeugdbrandweer van Huizen, stoere jongens en meiden, bij een hoogwerker. Uiterst links Aron Honing . Foto's: Brandweer Huizen

Jeugdbrandweer aan de slag voor Nederlands Kampioenschap

HUIZEN - Ze kunnen in oktober Nederlands Kampioen worden, de jongens en meiden van de Jeugdbrandweer Huizen. De afgelopen maanden hebben ze zich via veel wedstrijden gekwalificeerd voor de finale, zo hebben ze de finaleplaats verdiend. Van wedstrijdstress is geen sprake, het team geniet eerst van hun schoolvakantie en begint half augustus weer met oefenen. Bevelvoerder Aron Honing vertelt hoe ze zover gekomen zijn.

door Marie Tromp

"Ons jeugd brandweerteam bestaat uit vijf jongens en een meisje. De tegenstanders bestaan ook uit gemengde teams. Ze zijn tussen de 13 en 18 jaar oud. Net als bij een sport trainen we elke week voor de wedstrijden. Je begint met een half jaar theorieles, waarbij je leert wat brand is, welke soorten branden er zijn, en het belangrijkste, hoe je de brand moet blussen!

Veiligheid
Hij vertelt dat ze vooral leren over hun eigen veiligheid. "Weet je dat je nooit zomaar een deur mag openmaken bij een brand? Eerst voel je aan de deur hoe warm hij is. Als er achter de deur een vuurhaard zit, voelt de deur erg warm aan. Als je de deur zomaar open doet, komt er zuurstof bij en dat wakkert het vuur juist aan. Altijd eerst aan je eigen veiligheid denken."

Knetterkasten
Al dat oefenen op dinsdagavond resulteert in een goed lopend team, dat al zijn kennis en ervaring inzet bij de jeugd brandweerwedstrijden. Bij deze wedstrijden krijgt een team een opdracht om een brand te blussen. Bij de jeugd wordt geen echt vuur gebruikt, maar oefenrook en knetterkasten.

Slimme zet
De mooiste wedstrijd was in Vinkeveen vertelt Aron. "We kregen de opdracht om een brand te blussen in een chalet op een eilandje in de Vinkeveense plas. En, o ja, er was nog een vrouw aanwezig in het huisje. Ga je gang! Langs de kade lagen bootjes. We besloten hiermee naar het eiland te gaan om de situatie te onderzoeken. En dat was een slimme zet. Onze ploeg werkt al een paar jaar samen, we weten wat we aan elkaar hebben. We blusten de brand en hebben de vrouw gered. We werden derde van Nederland met onze actie. Er zijn ruim 150 jeugd brandweerteams, dus we zijn echt wel trots op onze resultaten." Net als bij de echte brandweer is er een duidelijke taakverdeling. Als eerste gaat de aanvalsploeg met rugnummer 1 en 2 - Jasper Schram en Romy Brugman - op onderzoek uit. Ondertussen rolt de waterploeg met rugnummer 3 en 4 - Wouter Bource en Julian Spilt - de slangen uit en zoekt pompbediende (P) Stefan Schram een waterput om het opzetstuk voor de slangen op te zetten.

'Weet je dat je nooit zomaar een deur mag openmaken bij brand?'

Kracht
"Op basis van de gegevens van de aanvalsploeg maken we een plan, en als bevelvoerder met rugnummer B moet ik de besluiten nemen en de commando's geven. Het plan bedenken we met zijn allen. Dat kunnen we heel snel, dat is onze kracht waardoor we zover gekomen zijn. En dan gaan we blussen, met echt water en slangen."
Na afloop van de wedstrijd nemen ze uitgebreid de tijd voor een After Action Review. Aron vertelt hoe dat gaat: "We bespreken hoe de wedstrijd ging. Of we tevreden zijn. De veiligheid van het team is het belangrijkste. Hier komen ook altijd verbeterpunten uit. Die nemen we mee naar de volgende wedstrijd, zo worden we een steeds beter team."
Brandweer worden is voor veel kinderen een droombaan, voor de jeugdbrandweer komt deze al aardig dichtbij. Na zijn 18e kan een jeugdbrandweer lid doorstromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. Nog niet iedereen weet of hij door wil, school of studie vragen ook tijd voor de mannen en vrouwen van de Huizer jeugdbrandweer. Aron weet het al wel, hij wil, net als zijn vader, bij de brandweer. "In ons team zitten toevallig veel echte Huizers met brandweer in de familie."

Nieuwelingen
Tijdens de vakantie is er geen training, half augustus begint de training weer. "Iedereen gaat er voor de volle 100% voor. Elk jaar beginnen er weer 2 of 3 nieuwelingen, die we opnemen in de groep en langzaam aan vervangen ze de 18-jarigen. Die moeten stoppen. Dan zijn ze te oud en toe aan het echte werk." Aron kijkt er blij bij, hij kan niet wachten. Maar eerst die finale winnen.

De jeugdbrandweer in actie.
Bevelvoerder Aron Honing (r) bespreekt het aanvalsplan met het team.