De clubboot moest achter slot en grendel blijven.
De clubboot moest achter slot en grendel blijven. Foto: Surfclub Gooimeer

Clubgebouw Surfclub na twee maanden weer toegankelijk

HUIZEN - Het clubgebouw van Surfclub Gooimeer is weer toegankelijk. Na een gat in het dak doordat een vandaal er doorheen zakte, bleek er asbest vrij te zijn gekomen. Voor het opruimen gelden allerlei procedures en voorschriften. Vandaar dat het lang duurde voordat het clubhuis weer toegankelijk was.

Begin mei zakte een onbekende door het dak van de loods waar surfplanken liggen opgeslagen. "Omdat het om een asbest dak gaat hebben brandweer en gemeente het gebouw afgezet. Onder het gat in het dak lagen stukken dakmateriaal dat asbest bevat. Bij 'asbest' gaan alle alarmbellen rinkelen. En dat heeft de club geweten", aldus Hans Borremans.
"Voordat wie dan ook de stukken dakmateriaal mocht aanraken, moest er eerst door een onafhankelijk bedrijf een asbestinventarisatie worden gemaakt. Dat resulteerde in een rapport van maar liefst 33 pagina's. Op basis van dit rapport heeft een daarin gespecialiseerd bedrijf het asbest opgeruimd. Daarvoor liepen twee dagen lang mannen in witte pakken rond, die na het bezoek aan de 'besmette ruimte' onder een speciaal daarvoor geïnstalleerde douche moesten. Vervolgens heeft een alweer ander onafhankelijk bedrijf onderzocht of het asbest goed was opgeruimd." Toen dat zo was, kon vorige week donderdag het gebouw worden vrijgegeven. Vrijdag is vervolgens het dak gerepareerd en zaterdag konden de leden weer bij hun surfspullen. Het zoveelste vandaalincident kon hiermee worden afgesloten, hoewel de financiële schade voor de club nog lang zal nawerken.

Schade
De surfclub heeft voor het asbest een zogenaamde milieuschade verzekering. Bouwbedrijf Vreeswijk & Koebrugge hielp de club bij het aanvragen van offertes. De asbestsanering wordt betaald door de verzekering, maar de schade die verder werd aangebracht niet. "De definitieve reparatiekosten van het dak zijn nog niet bekend, maar worden geschat op 750 euro. Dit is voor rekening van de club, omdat de gebouwverzekering geen dekking geeft voor vandalisme." Daarnaast is meer schade volgens Borremans. "De eerste maanden van het seizoen zijn voor de club cruciaal. Er zijn dan mensen die lid worden, omdat ze voor de vakantie willen leren surfen. Grote evenementen zoals de 'Windsurf Opstapdag' en 'De dag van de Watersport' ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Watersportverbond, moesten worden afgeblazen. Dit allemaal omdat de surfplanken van de leden, het lesmateriaal en de begeleidingsboot achter het 'asbestslot' zaten. Daardoor waren er geen inkomsten voor de club, terwijl de kosten gewoon doorliepen."