Eddy Bunschoten (r) begon ooit zelf met repareren van audio en video bij de kringloopwinkel en is nu voorzitter van het bestuur.
Eddy Bunschoten (r) begon ooit zelf met repareren van audio en video bij de kringloopwinkel en is nu voorzitter van het bestuur. Foto's: Carin van den Berg

De zomer van ...
Kringloopwinkel Huizen

HUIZEN - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar niet voor iedereen. In deze serie volgen wij mensen die in de zomer vaak hun topseizoen beleven en krijgen wij een kijkje in de keuken van hun zomerseizoen. Deze week de drukte bij Kringloopwinkel Huizen, waar in zomer gewoon doorgewerkt wordt.

door Carin van den Berg

"Het is bij ons ook niet rustiger, omdat mensen op vakantie zijn. Veel mensen die langskomen bij de kringloopwinkel kunnen ook niet altijd op vakantie", vertelt Eddy Bunschoten, voorzitter van de Stichting Energiebesparing Huizen, waar de kringloopwinkel onder valt. Zelf is hij al twintig jaar betrokken. "Via mijn schoonzusje ben ik er ingerold als vrijwilliger. Ik ben begonnen met het repareren van audo en video. Dat heb ik mezelf aangeleerd."

Vrijwilligers
De kringloopwinkel wordt helemaal gerund door vrijwilligers en mensen die er werkervaring opdoen. "Het zijn er rond de 35. Veel van hen gaan buiten het seizoen op vakantie en als ze gaan redelijk gespreid, dus we hebben gelukkig geen gebrek aan vrijwilligers in de zomer. We zijn ook de normale openingstijden open en halen ook gewoon spullen op. In de zomer neemt het aanbod van spullen meestal toe, omdat mensen in hun vakantie bijvoorbeeld de garage of zolder opruimen en spullen die ze niet meer nodig hebben naar ons brengen of door ons laten ophalen."

Geïsoleerd
Kringloopwinkel Huizen is gevestigd in een oude school aan de Bakboord. "Gelukkig is het dak drie jaar terug opgeknapt en goed geïsoleerd. In de zomer is het daarom wel goed uit te houden hier. We zetten wel de deuren open, zodat het lekker door kan waaien." Eddy schat dat er jaarlijks door de kringloopwinkel zo'n 160 ton aan goederen verwerkt worden. "We selecteren dat eerst. Wat kapot is of versleten wordt weggegooid. Tenzij we het zelf kunnen repareren. Dan doen we dan in onze werkplaats. Uiteindelijk gooien we jaarlijks rond de 60 ton aan spullen weg. De overige 90 ton aan goederen proberen we zo snel mogelijk te verkopen. We hebben geen opslagplaats."
Een grote hit in de zomer zijn de boeken. "We hebben kasten vol en we merken dat mensen die op vakantie gaan bij ons stapels boeken inslaan om mee te nemen om lekker te lezen. De spannende boeken zijn torenhoog favoriet en ze zijn hier voor een prikkie te koop en zien er allemaal goed uit. Want als dat niet zo is, dan verkopen we het niet."
Ook tuinmeubelen zijn er te koop, maar die zijn ook altijd snel weg. "Iedereen wil toch wel een of twee tuinstoelen extra hebben of een tafeltje voor de barbecue en het kost hier nauwelijks iets. We hoeven er namelijk niets op te verdienen. Kringloopwinkel Huizen is in de omgeving een van de goedkopere, omdat we met vrijwilligers draaien en geen winst hoeven we te maken. Mensen komen dan ook van heinde en verre hier kijken."

Zomerse spullen
De kringloopwinkel kent dit seizoen nog meer zomerse spullen. Zo is er zomerkleding en badkleding. Ook zijn er kinderbadjes. "Er komen er niet veel binnen hoor, maar als ze er zijn, dan zijn ze zo weg. Hetzelfde geldt voor ventilatoren. In de winter zijn er teveel en in de zomer kunnen we de vraag niet aan. Dan worden we platgebeld of we nog ventilatoren hebben." Ook barbecues en vuurkorven zijn geliefd en de enkele die er binnenkomen zijn dan ook zo weer verkocht. "Soms willen mensen nog even nadenken over een aankoop. Ik waarschuw ze dan ook altijd dat er een grote kans is dat het dan weg is. Dat is in 95% van de gevallen zo. Mensen kunnen een aanbetaling doen, dan houden we het voor ze vast, maar als ze het niet doen, is het vaak al weg als ze terugkomen."

Opbrengst
De opbrengst van de winkel gaat naar diverse organisaties. "Zo doen we iets terug voor de maatschappij." In 2014 kregen de volgende organisaties van de kringloopwinkel een bijdrage: Samen Buren/Kerststal, St. 'De Hond kan de Was Doen', Zorgboerderij t Werckpaert, Vier het Leven Huizen, de Voedselbank, Stichting Huizer Botters, St. Egel- en Eekhoornopvang, St. Gooi- en Eemland/manege, KinderVakantieWeek, De Engel, De Marke-De Meenthoek, reddingsbrigade, de kinderboerderij, St. De Vleugeltjes, Radio 6FM, Vogelopvang, Vrijwilligerscentrale, Historische Kring en het Sint Nicolaascomité.

'Iedereen wil toch wel een of twee tuinstoelen extra hebben'
Kringloopwinkel Huizen is al jaren aan de Bakboord gehuisvest.
Spannende boeken zijn favoriet voor de vakantie.