De Delta krijgt straks nieuw asfalt en bredere rode fietssuggestiestroken.
De Delta krijgt straks nieuw asfalt en bredere rode fietssuggestiestroken. Foto's: Bob Awick

Delta wordt in augustus op de schop genomen

HUIZEN - De Delta krijgt nieuw asfalt tussen de Bovenmaatweg en de Zomerkade. De werkzaamheden starten midden augustus en duren ongeveer zes weken. De weg wordt tegelijkertijd voorzien van brede rode fietssuggestiestroken aan twee kanten.

Deze stroken worden ongeveer 1.50 meter breed. Fietsverkeer maakt nu gebruik van suggestiestroken met een breedte van ongeveer 70 centimeter. Het verbreden van de fietsstroken moet ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger voelen. Daarnaast blijft er een donkere rijbaan in het midden over. Automobilisten mogen straks wel over de suggestiestroken rijden, maar het beeld van de weg wordt dus flink anders.
De zogenoemde middengeleiders bij de Kamperfoelieschool en Mark worden bij de opknapbeurt ook breder, zodat schoolkinderen goed in twee keer kunnen oversteken. Bij de Kamperfoelieschool wordt de hele kruising in rood asfalt uitgevoerd, zodat de school goed zichtbaar wordt en automobilisten zien dat de snelheid moet worden aangepast.

Geen bus
Tijdens de werkzaamheden worden er verschillende verkeersmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het verkeer goed door kan rijden. Het project wordt in vier fases uitgevoerd en per fase is er een aparte omleidingsroute voor de automobilisten en de fietsers.
Bus 100/200 wordt omgeleid via de Huizermaatweg en het Vierde Kwadrant richting de carpoolplaats en vice versa. De hele periode zal er dus geen bus over de Delta rijden.
De omwonenden zijn door de gemeente inmiddels op de hoogte gesteld van de werkzaamheden door een brief. "Ik fiets er wel met mijn kinderen en met de jongste rijd ik ook wel eens over de stoep als het druk is. Ik vraag me af of het gaat helpen om de fietsstroken te verbreden. We zullen het afwachten", zegt een bewoner. "Ik hoop ook dat de werkzaamheden bij mij niet al te lang gaan duren. Ik moet soms voor mijn werk snel ergens kunnen zijn." Wat de oversteekplaats bij de school betreft vraagt hij zich ook af of dit zal helpen. "Ik woon gelukkig vlakbij de brug, dus mijn kinderen kunnen onder de weg door."

Begin dit jaar werden de bomen al gekapt in verband met wortelopdruk.