Jan heeft wel getraind met 10 liter water.
Jan heeft wel getraind met 10 liter water.

Huizer Jan Zwijnen (92) loopt 4Daagse voor kraanwater

HUIZEN - De Huizer Jan Zwijnen is gisteren aan de 4Daagse van Nijmegen gestart met 5 liter water op zijn rug. Hij loopt voor een petitie voor kraanwater op festivals en in de horeca. Zwijnen was een petitie gestart en met iedere 10.000 handtekeningen zou hij een liter water minder dragen. Dankzij het tekenen van een petitie loopt hij met 5 liter minder.

Zwijnen is met zijn 92 jaar de oudste deelnemer aan het grote wandelevenement en doet al voor de 35ste keer mee. Hij zou oorspronkelijk met 10 liter water gaan wandelen, maar voor elke 10.000 handtekeningen in de petitie is er 1 liter, dus 1 kilo, vanaf gegaan. Zijn doel was om 100.000 handtekeningen te halen. Dat zijn er 47.777 geworden. Binnen twee dagen na zijn oproep zijn er door de actie van Jan al 4.000 handtekeningen bijgekomen.
Met zijn actie wil Jan Zwijnen aandacht vragen voor de petitie 'Overal Kraanwater Graag' van drinkwaterbedrijven Vitens, Oasen, Dunea, PWN en Brabant Water. Deze landelijke petitie is een initiatief van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Inmiddels hebben meerdere partijen zich bij deze actie aangesloten. Met de petitie willen de partijen kraanwater voor eens en altijd beschikbaar krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals. De petitie stelt dat als je op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. Kraanwater is tenslotte een eerste levensbehoefte en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.
Vitens krijgt daarbij nu hulp uit onverwachte hoek. Zwijnen: "Het is van de zotte dat er nog op zoveel plekken moeilijk wordt gedaan over kraanwater, iets wat nu tijdens mijn trainingsperiode voor de 4Daagse weer extra is opgevallen. Op de Nijmeegse Vierdaagse zelf is het goed geregeld en dat zou overal zo moeten zijn. Doel van mijn actie is mensen hiervan bewust maken en hen motiveren de petitie te tekenen. Omdat ik de Vierdaagse al 34 jaar op kraanwater loop, wil ik mijn 35e editie graag in dit teken zetten."
Overal Kraanwater Graag is gestart op de bevrijdingsfestivals en wordt ondertussen gesteund door veel mensen, waaronder Barry Atsma, Kluun en Loïs Lane. Ook andere partijen doen mee. Zo hebben de stichting Urgenda, duurzaamheidsplatform Nudge, KRNWTR, OneWorld Water, Dopper, Natuur & Milieu en de stichting Join the Pipe hebben zich bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt daarnaast gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.
De petitie ondertekenen kan nog steeds op overalkraanwatergraag.nl.