De receptie van het Huizer Museum, waar ook souvenirs te koop zijn.
De receptie van het Huizer Museum, waar ook souvenirs te koop zijn. Foto's: Carin van den Berg

Museum verwelkomt toeristen
uit alle hoeken van het land

HUIZEN - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar voor een aantal mensen is dit juist het belangrijkste en drukste seizoen. In deze serie volgen wij deze mensen en krijgen we een kijkje in de keuken. Deze week het Huizer Museum en de VVV.

Het is drukker dan normaal in het museum, vertelt conservator Margriet van Seumeren. Want juist in de vakantie trekt het museum meer bekijks. "Ook van buiten Huizen, zelfs mensen van over de grens komen hier. En we zien dat bezoekers die hier vroeger woonden in de vakantie terugkomen naar de plek waar ze zijn opgegroeid en dan ook de tijd nemen om het museum te bezoeken."

Praten
Als het druk is in het museum loopt Van Seumeren ook meer rond om met bezoekers te praten. "Om ruggespraak te hebben. Dan wil ik weten waar ze vandaan komen, wat hun beweegreden is om naar het museum te komen. Je bent toch wel bezig met hoe we onze doelgroep kunnen verbreden." Ze werkt twee dagen per week in het museum en vindt het belangrijk om deze feedback te krijgen. Met die terugkoppeling kunnen ze natuurlijk weer aan de slag.

Kinderen
In de vakantie zijn natuurlijk ook de kinderen vrij van school en dat biedt meer ruimte om een dagje erop uit te gaan. Van Seumeren geeft aan dat daar rekening mee wordt gehouden."Wij denken wel na over de vakantie en je weet dat je in deze maanden ook kinderen kan bereiken. Dus daar probeer je dan ook op in te zetten. We proberen die tentoonstellingen daarom ook aantrekkelijk te maken voor kinderen door bijvoorbeeld workshops te organiseren. We hadden laatst een tekenworkshop en je ziet dat dit goed loopt."
Buiten deze activiteiten rond de tentoonstelling, wordt er ook actiever geflyerd in de vakanties. "Onze vrijwilligers flyeren bijvoorbeeld op de markt of op het plein van het oude dorp. Onze vrijwilligers zijn onze ambassadeurs." Ook zorgt Van Seumeren er voor dat er op de toeristische locaties genoeg informatie ligt. "We zorgen er in ieder geval voor dat er voldoende flyers liggen bij de hotels en campings in de omgeving."

VVV
In hetzelfde pand van het museum is ook de plaatselijke VVV gestationeerd. Een plek waar in de zomer veel toeristen op af komen met vragen en voor informatie. "Je merkt gewoon wel dat wij heel belangrijk zijn. Van juni tot september hebben wij heel veel bezoekers. Veel mensen komen met vragen over goede slaapplekken, lekkere eettentjes en voor de boekjes met wandel- en fietsroutes. Maar ook voor heel praktische dingen als een fietsenmaker, omdat iemand een lekke band heeft," vertelt Joke Rademaker. Zij is vrijwilliger bij de VVV en geeft ook regelmatig rondleidingen.

Fietsers
De toeristen komen van heinde en ver naar het Gooi, maar de belangrijkste groep zijn de fietsers. "Over het algemeen komt er veel 50+-ers en die komen uit alle hoeken, Goeree-Overflakkee, Baarn en we hadden zelf mensen uit Zuid-Limburg." Ook veel buitenlandse toeristen doen het dorp aan. "Vooral heel veel Duitsers," vertelt Rademaker.

door Floris Hulleman

Hotel
Buiten een bezoek aan het museum, komen ook veel mensen voor het dorp zelf. "Het oude dorp is populair, maar ook het Nautisch Kwartier wordt altijd genoemd. Veel boottoeristen leggen daar aan en liggen er een paar dagen. En dan komen ze altijd even vragen wat er zoal te doen is."
Volgens Rademaker is het het drukst in Huizen rond de weekenden. "Wij krijgen dus vanaf donderdag tot en met zaterdag veel toeristen. Die logeren dan in het Fletcher Hotel of Hotel Newport. En omdat wij nu ook 's ochtends open zijn, zie je dat er veel na het ontbijt langskomen. Sommigen komen zelfs hier naartoe, voordat ze naar het hotel gaan."

Souvenir
Met zoveel bezoekers, worden in de souvenirwinkel ook meer spulletjes verkocht in de zomer. "Sommigen nemen een kaart van Huizen mee. En er is ook vraag naar informatieboekjes over het dorp in verschillende talen. Zo'n boekje hebben we vroeger gehad, maar is er inmiddels niet meer. Mensen komen met doelgerichte vragen en zoeken echt specifieke dingen uit."

De zithoek voor bezoekers is in Huizer stijl ingericht.
De VVV biedt onder andere fiets- en wandelroutes.