Martin Snel werd na zijn heldendaad van alle kanten gecomplimenteerd en in de bloemen gezet.
Martin Snel werd na zijn heldendaad van alle kanten gecomplimenteerd en in de bloemen gezet.

door Floris Hulleman

In de serie Hoe is het met … ? blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we met Martin Snel. In mei redde hij met twee collega's een vrouw die te water was geraakt met haar auto. De reddingsactie werd gefilmd, op internet gezet en ging viral.

De 20-jarige Huizer was voor een stage aan het werk bij een productiemaatschappij aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam, toen er in die vaart een auto te water raakte. Martin dook met ware doodsverachting het koude water in en probeerde de vrouw die achter het stuur zat uit de auto te krijgen. Dat lukte pas na vele pogingen, terwijl de auto ondertussen steeds verder onder water verdween. Toen de vrouw eenmaal op de kant was en anderen zich over haar ontfermden, ging Martin weer aan het werk. "Op zo'n moment besef je niet wat er is gebeurd zei hij destijds tegen het HuizerNieuws. Via een berichtje van zijn vader kwam hij er achter dat er een filmpje van de reddingsactie op internet rondging. Toen ging het snel. Hij mocht langskomen bij het televisieprogramma Pauw!, werd geïnterviewd door veel kranten en stond op de site van Pownews.
Het was een reddingsactie die in het land veel indruk heeft gemaakt, ook in de directe omgeving. "Elke verjaardag komt iedereen op je af om het verhaal nog een keer te horen. De eerste tien keer was het goed, omdat je je ei kwijt kan. Het is ook wel een een goede verwerking, dan heb je het echt afgesloten. Maar nu, een paar maanden later denk je wel van 'ik ken het wel' en dan heb ik niet heel veel behoefte om het weer te vertellen." Ook via social media kreeg Martin veel reacties. "Op Facebook kreeg ik veel berichtjes van mensen die ik jaren niet meer gesproken heb, en dat is toch weer leuk. Dus ik vond het wel erg hartverwarmend, leuk dat iemand de moeite neemt om een berichtje te sturen."

Ook vanuit de hulpdiensten kwam er lof voor zijn actie. "De brandweer heeft vlak na het incident met het stagebedrijf contact opgenomen en toen werd er afgesproken dat ze zouden langskomen. Dat was heel onverwachts. Wij werden met ze drieën naar beneden gehaald en we hadden toen al het gevoel dat er iets zou gebeuren. In de hal waar we lunchen zat het team van de brandweer op de bank met bloemen. Toen hebben we een foto met z'n allen gemaakt." Ook de politie liet een tijdje na de actie van zich horen. "Zij hebben geregeld dat wij een zilveren pluim kregen voor onze actie. Daarvoor werden we gevraagd om naar het bureau te komen."

Burgemeester Van der Laan
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stuurde Martin en zijn collega's een persoonlijke brief. "Mijn vader stuurde een foto toe. Ik moest wel even opzoeken wie dat was. Maar in die brief stond dus da hij mijn optreden heldhaftig vond en mij een held. Dat vond ik wel sympathiek." Ook vanuit Huizen kwam waardering. "Ik ontving ook nog een brief van de burgemeester van Huizen met daarin ook een bericht van waardering voor de actie. En wij kregen daarbij ook een bos bloemen."
Inmiddels zijn we al weer bijna drie maanden verder en is de meeste aandacht wel weer gaan liggen. "Eigenlijk twee weken later kon ik het al wel laten rusten, toen de hele windhoos aan aandacht was uitgeraasd." Als hij terugblikt op de situatie heeft hij vooral voor zichzelf een belangrijke les geleerd. "Ik ben er wel achter wat ik nou echt zou doen in zo'n situatie. Dat is het mooiste wat ik eraan over heb gehouden."