Transformatie van het gebouw in plaats van woontorens is op dit moment de koers.
Transformatie van het gebouw in plaats van woontorens is op dit moment de koers. Foto: Carin van den Berg

Plan voor woontorens Borgstede van de baan

HUIZEN - Het plan voor woontorens aan de Huizermaatweg op de plek van Borgstede lijkt van de baan. De gemeente heeft een duidelijke voorkeur voor transformatie van het pand, eventueel met een vierde woonlaag. Ontwikkelaar Johan Westland van Vreeswijk & Koebrugge heeft juist geen grote voorkeur voor transformatie. "Ik vind dat architectonisch niet verantwoord."

door Floris Hulleman

Westland diende eerder dit jaar plannen in om op de plek woontorens te bouwen van acht en tien verdiepingen hoog. Daarover ontstond veel commotie. Deze nieuwste ontwikkelingen betekenen dat de woontorens van de baan zijn en dat de ontwikkelaar het huidige pand moet gaan aanpassen. "Anders krijg je woningen zonder balkon, daar heb ik geen kopers voor. Dat is niet meer van deze tijd, iemand wil ook buiten kunnen zitten. Tegenwoordig zie je zelfs in de sociale sector dat er een stukje tuin bij moet. Ik moet die balkons bij een transformatie aan het gebouw gaan plakken en dan krijg je metalen constructies aan de buitenkant. Ik wil met mijn bedrijf alleen mooie dingen realiseren en dit heeft absoluut niet mijn voorkeur." De ontwikkelaar ziet zijn mogelijkheden steeds verder slinken voor mogelijke nieuwbouw op deze plek en laat op dit moment ontwerpen voor een transformatie maken, die hij eind september verwacht.

Ontwikkelaar: 'Architectonisch niet verantwoord'

Gemeente
De gemeente stelt zich op dit moment inderdaad op het standpunt dat nieuwbouw 'op dit moment niet aan de orde is'. Op basis van de verzamelde informatie die de gemeente nu heeft blijken er geen belemmeringen te zijn voor transformatie van het bestaande kantoorpand. "Daarover wil het gemeentebestuur graag meer duidelijkheid geven," vertelt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente verwacht dan ook dat Vreeswijk & Koebrugge over de brug gaat komen met verdere ontwikkelingen in deze richting.
"De ontwikkelaar zal moeten kijken of hij tot transformatie van het pand wil overgaan, eventueel met een extra vierde bouwlaag. Een belangrijke vraag daarbij is of de ontwikkelaar een afnemer kan vinden voor een getransformeerd kantoorpand. Als dat lukt, dan zal naar alle waarschijnlijkheid het bestaande kantoorpand worden getransformeerd."
Op dit moment beraadt de ontwikkelaar zich op verdere stappen. Buiten eventuele transformatie van het gebouw, dat sterk afhangt van het ontwerp van de architect, bekijkt hij ook andere mogelijkheden. Het gebouw intact laten en een nieuwe huurder zoeken of het gebouw doorverkopen zijn ook opties op zijn lijstje. "Er zijn ook particulieren die het aandurven", aldus Westland.

Omwonenden
Intussen blijft het voor omwonenden gissen naar de voortgang van het proces. Onder meer de inwoners van de Marke, het woon- en zorgcentrum voor ouderen pal naast het leegstaande kantoorpand, weten op dit moment weinig. Marke-bewoonster mevrouw Snel voerde actie tegen de plannen van de woontorens en laat weten 'net zoveel te weten als de vorige maand'. Toen nam ze zelf het initiatief om contact op te nemen met de gemeente over de voortgang, omdat ze nog niets had gehoord.

Gemeente: 'Er zijn geen belemmeringen voor transformatie'

De gemeente laat weten dat aan de bewoners is gemeld dat op dit moment wordt nagedacht over het vervolg. "Zodra wij meer nieuws hebben over wat er gaat gebeuren, dan gaan wij uiteraard opnieuw de bewoners informeren."

Duidelijkheid
Wanneer die verdere invulling duidelijk is, is nog niet bekend. Het college heeft geen harde datum waarop zij die duidelijkheid wil hebben. "Wij vinden dat de ontwikkelaar de regie hierin moet voeren, want het is uiteindelijk in zijn belang. Als de ontwikkelaar het niet rond krijgt, dan zal hij zich vast wel weer melden bij het college", aldus de woordvoerder van de gemeente.
De ontwikkelaar is voorlopig tot het eind van de vakantie nog niet van plan om een definitief besluit te nemen. "Ik wacht nog even voordat ik weer ga praten met de gemeente. Ik wil afwachten waar de architect mee komt. Laten we hopen op iets moois," aldus Westland.

Zo zouden de woontorens er uit gaan zien vanaf de Zuiderzee.