Het Oldtimer Festival Huizen trekt altijd veel bezoekers, maar het festival voor 2016 staat op losse schroeven.
Het Oldtimer Festival Huizen trekt altijd veel bezoekers, maar het festival voor 2016 staat op losse schroeven. Foto: Bob Awick

Einde Oldtimer Festival?

HUIZEN – Als de gemeente Huizen niet meer subsidie toekent voor de editie van 2016 van het Oldtimer Festival in Huizen, betekent dat het einde van het festival. Volgens Cees Alders, voorzitter van de Stichting Oldtimers Huizen, is het festival na het wegvallen van de hoofdsponsor, in financieel zwaar weer terecht gekomen.

door Floris Hulleman

In oktober besluit de gemeenteraad definitief of er meer subsidie komt voor het festival. "Als daar geen andere besluit uitkomt dan zit er niks anders op dan dat we stoppen." Volgens de voorzitter is er een minimum van 10.000 euro nodig om het festival te kunnen organiseren. "Het punt is dat wij niet zomaar oude auto's op een parkeerterrein neerzetten. Veel geld is nodig voor faciliteiten als verkeersregelleraar, geluidsinstallatie en een deel is natuurlijk nodig voor de veiligheid. "

De helft
De gemeente heeft tot nu toe toegezegd met iets meer dan de helft over de brug te komen. In de gemeenteraad van juni liet Alders al weten het hiermee niet te redden. "Als het in deze tijd, waarin ook bezuinigd moet worden, het niet mogelijk is iets aan de subsidie te doen, zal de stichting zeer ernstig moeten overwegen of ze nog wel in staat is in 2016 het festival te organiseren."

Bovenregionaal
Alders had meer bijval verwacht van de gemeente Huizen. "Wij hebben een bovenregionaal evenement neergezet. Er komen mensen vanuit het hele land en deelnemers vanuit het hele land. Het lijkt nu alsof wij daarvoor dan te weinig waardering krijgen vanuit de gemeente."

Verdeling
Een van de vragen die Alders ook opwierp in de gemeenteraad, was de verdeling van het geld uit het subsidiepotje. "Als je kijkt naar de subsidiegelden blijven wij een bescheiden evenement als het gaat om geld vragen. De Huizerdag ontving 20.000 euro, de Huizer Botterdag 15.000 euro en Stichting Oldtimers Huizen 6.000 euro, terwijl de aanvragen van alle drie, hoe hoog of gek ze ook worden ingediend, uitkomen op hetzelfde bedrag. Als relatieve nieuwkomer komt de stichting er dus wat bekaaid van af."

Duidelijkheid
Voor de voorzitter is het zaak dat de gemeente duidelijkheid gaat geven. "Het gaat er mij niet om dat wij meer of minder moeten hebben. De gemeente moeten aangeven welke evenementen zij van belang vinden in Huizen."

Sinterklaaspotje
Ook voor de editie van dit jaar was er door het wegvallen van de hoofdsponsor een tekort. Dit jaar was de gemeente nog wel bereid om extra geld te trekken. Bovenop de 6.000 euro, kregen ze nog 2.400 euro uit het 'sinterklaaspotje'. "Ook voor dit jaar hebben we concessies moeten doen. We waren bijvoorbeeld bezig met zandsculpturen in de vorm van oldtimers, maar dat kan gewoon niet doorgaan."

Mooi evenement
Ondanks de dingen die zijn geschrapt, heeft Alders nog wel het idee dat er een mooi evenement neergezet kan worden dit jaar. "We zijn nu met 2 á 3 man bezig om dit festival te laten slagen en dat kost ons alle energie. Wij zijn zeer gemotiveerd om er een mooi festival van te maken met de beperkingen." Ondertussen houdt hij vertrouwen voor de raadsvergadering van oktober. "Ik heb de hoop dat, als ze een beetje verstandig zijn, het wel goed moet gaan komen."

Doodsteek
Eventueel in de toekomst een doorstart maken zit er volgens Alders niet in. "Dat is een doodsteek voor het festival. We hebben een band met de bezoekers opgebouwd en die komen special voor dit festival. Als je er dan een paar jaar uitbent, zijn er nog genoeg andere festivals in de omgeving. Het is dus alles of niks." Inmiddels is volgens Alders wel langzaam duidelijk aan het worden dat er in de gemeenteraad een aantal partijen zitten die 'vinden dat er wat aan gedaan moet worden'. "Ik heb van een aantal mensen begrepen dat zij het festival voor Huizen belangrijk vinden, maar hoe het echt afloopt, dat horen wij pas in de raadsvergadering van oktober."

'Veel geld is nodig voor faciliteiten als verkeersregelleraar, geluidsinstallatie'

'Als relatieve nieuwkomer komt de stichting er dus wat bekaaid van af'