De boot van de Huizer reddingsbrigade liep vast op het strand in Blaricum.
De boot van de Huizer reddingsbrigade liep vast op het strand in Blaricum. Foto: Fotomix

Gemeente nog weken bezig met opruimen stormschade

HUIZEN - De gemeente is begonnen met het opruimen van de stormschade van afgelopen zaterdag. De verwachting is dat het nog 2 à 3 weken gaat duren voordat alles opgeruimd is. "Er zijn maandag en dinsdag rond de 150 meldingen binnengekomen", aldus een woordvoerder.

De meldingen betreffen afgewaaide takken, bladeren en takken die op 'half zeven' hangen. "Deze laatste meldingen hebben prioriteit bij ons in verband met de veiligheid." Het team van wijkbeheer & service en de wijkaannemers zijn maandag direct begonnen met het begaanbaar en veilig maken van straten en wegen. Daar wordt de komende dagen mee doorgegaan. Als eerste worden de bomen en takken opgeruimd langs fietspaden en doorgaande wegen. Vervolgens zijn de straten in de wijken aan de beurt en als laatste de parken.

Brandweer
De brandweer kreeg in Huizen maar liefst 88 meldingen binnen tijdens de zomerstorm van afgelopen zaterdag. Onder andere op de Vecht en Veenpluis werden bomen geveld. Op de Veenpluis kwam de boom terecht op een busje. Voor zover bekend zijn er geen mensen gewond geraakt tijdens de storm. "Huizen kreeg in de regio de meeste meldingen te verwerken", vertelt de branweerwoordvoerder van Brandweer Gooi en Vechtstreek. "Zij zijn ook het langste nog bezig geweest om alle meldingen af te handelen." Ook op zondag was de brandweer nog in de weer om omgewaaide bomen te verwijderen. "In totaal hebben we 366 meldingen gehad zaterdag. Op dat moment schakelen we ook over op het lokaal afhandelen van de meldingen. De centrale neemt dan een melding op en geeft deze door aan de betreffende brandweerpost. Die weten dan toch het beste wat prioriteit is en wat een handige volgorde is om de dingen af te werken."

KNRM
De boot van de KNRM Huizen kwam tijdens de storm vast te zitten in het fonteinkruid bij het strand van Blaricum. De wind had alle losse waterplanten deze hoek in geblazen. Met een graafmachine werden daar later massaal waterplanten weggehaald om de vaarroute van de reddingsboot enigzins begaanbaar te maken.

Aan de Vecht ging deze boom om.
Op de Veenpluis werd een bus geraakt.