Camping De Woensberg ligt op de grens van Huizen en Blaricum.
Camping De Woensberg ligt op de grens van Huizen en Blaricum. Foto's: Carin van den Berg

'We hebben geen animatieteam en liggen midden in het groen'

HUIZEN/BLARICUM - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar voor een handjevol mensen is dit juist het belangrijkste en drukste seizoen. In deze serie volgen wij deze mensen en krijgen wij een kijkje in de keuken van hun zomerseizoen. Deze week kijken we met bedrijfsleider Jacques de Groen rond op Camping De Woensberg op de grens van Huizen en Blaricum.

door Carin van den Berg

De camping aan de Woensbergerweg 5 in Huizen kent 272 individuele kampeerplaatsen en ook nog eens 350 plekken in de groepsaccommodaties. Plek bieden aan groepen is eigenlijk het belangrijkste voor de camping. "We maken onderdeel uit van de Paasheuvelgroep. Dit is een stichting die tot doel heeft om groepen een betaalbaar onderkomen te bieden", vertelt Jacques. Een groot deel van zijn tijd besteedt hij dan ook om de verblijven van deze groepen te regelen. "Ik maak de planning en onderhoud contacten met deze groepen, die vaak al langer al hier komen. Bijvoorbeeld met de Stichting Weekje Weg, een fonds voor sociale vakanties voor mensen die anders niet op vakantie zouden kunnen. Zij zijn hier vaste klant."
Nu het schoolvakantie is, is voor hem eigenlijk de grootste drukte even voorbij. "Er komen hier ook veel schoolklassen. In maart, april maken we de planning en tussendoor melden zich ook nog wel eens scholen die ineens toch nog budget hebben of organisaties die op het laatste moment nog iets willen doen. Dan kijk ik of dat er nog tussendoor kan. In september komen dit soort groepen weer. Nu komen mensen op vakantie via bijvoorbeeld de Stichting Weekje Weg, of zijn er kinderen voor de Nationale Sportkampen die hier worden gehouden."
Deze laatste staan op een van te terreinen waar gekampeerd kan worden door groepen. De tenten zijn van de camping. "Soms zetten ze er nog wel tenten bij, dat kan." De speciale groepsaccommodaties bestaan onder andere uit een groot huis, maar ook uit kleinere huisjes die bij elkaar gegroepeerd zijn.

Afwisselend
Jacques vind zijn werk vooral leuk, omdat het zo afwisselend is. Zo springt hij in waar het nodig is. Bijvoorbeeld als de receptie even onbemand is en er een klant is die wil afrekenen. "We hebben natuurlijk net ook die grote zomerstorm achter de rug. Gelukkig zijn we daar goed doorheen gekomen. Wel heb ik zelf, na de storm, nog een top uit een boom gehaald, omdat deze gevaar opleverde voor de campinggasten." Veiligheid van de camping en de gasten is ook een van zijn verantwoordelijkheden. "Als hier in de buurt een brand is, en dat is onlangs twee keer gebeurd, dan kan het zijn dat we bijvoorbeeld de camping moeten ontruimen. Gelukkig was dat toen niet nodig. Wel hebben wij ook last gehad van een blikseminslag; onze computers lagen er uit. Ook de kassa van het restaurant had een storing. Het voorraadbeheer deed het niet meer. Daar kwamen we pas later achter." Op dit moment is het weer gelukkig aan de beterende hand en dat betekent dat er ook weer meer campinggasten komen. "Je kunt hier bijvoorbeeld zo aan komen fietsen, er is altijd wel plaats voor je tentje. Wie van tevoren boekt is natuurlijk zeker van een plek. Dat doen veel mensen die een bepaalde plaats op de camping willen hebben." Volgens Jacques is de camping vooral geliefd omdat deze in het Gooi ligt, en dicht bij Amsterdam. "In Huizen heb je de botters, je kunt een dagje met de trein naar Amsterdam en lekker fietsen door het Gooi met de fietsknooppuntroutes."
Camping De Woensberg lijkt volgens Jacques op een natuurcamping. "We hebben geen animatieteam en liggen midden in het groen. We hoeven mensen ook vrijwel nooit aan te spreken op overlast. Als dat al gebeurt, doet Marcel Esser dat vaak. Hij is hoofd van de horeca, runt het restaurant hier en woont hier ook. Het gaat dan vaak om mensen die wat gedronken hebben en niet doorhebben dat ze luidruchtig zijn en de buren al slapen."

Een goede dag heeft Jacques als hij weet dat de campinggasten hebben genoten en een fijn verblijf hebben gehad. "En daar ben ik niet alleen verantwoordelijk voor. We werken in een team van zo'n vijf medewerkers. Daarnaast hebben we werkervaringsplaatsen voor mensen die onder de geestelijke gezondheidszorg vallen. Ook hebben we een groep handige vrijwilligers die allerlei klusjes doet, zoals groenonderhoud. Dit zijn vaak seizoensgasten die hier al heel lang staan. Zonder hen zouden we de camping niet kunnen runnen."

Bedrijfsleider Jacques de Groen voor een van de groepsaccommodaties.
De receptie van camping De Woensberg.