Bert van Spil en Yvonne van Sluys zijn twee van de leden van de Werkgroep Havenfestival Huizen.
Bert van Spil en Yvonne van Sluys zijn twee van de leden van de Werkgroep Havenfestival Huizen. Foto: Bob Awick

Dit jaar ook kunstmarkt op het Havenfestival

HUIZEN - Het duurt nog meer dan een maand voordat het Havenfestival Huizen wordt gehouden. Dat is namelijk pas 19 september. Maar de Werkgroep Havenfestival Huizen is wel al heel druk bezig met de voorbereidingen. "We zijn ook bezig met een iets andere invulling", vertelt Yvonne van Sluys, secretaris van de werkgroep. "Zo komt er dit jaar ook een kunstmarkt."

Deze kunstmarkt heeft voorlopig als werktitel 'Kunst aan de haven' gekregen. "Kunstenaars kunnen tegen een klein bedrag een kraam huren en daar hun kunst verkopen. Nog leuker is het als ze zelf ook iets doen. Zoals de Place du Tetre in Parijs, waar kunstenaars gewoon aan het werk zijn. Een portrettekenaar zou bijvoorbeeld ideaal zijn. Opgeven kan per mail via yhuizen@gmail.com."
Het Havenfestival wordt dit jaar voor de tweede keer onder deze noemer georganiseerd en is een initiatief van de Stichting Huizer Botters, Stichting Oldtimers Huizen, Vaarkracht en de horecaondernemingen Haven van Huizen, Dickens, CornelisZ en Fletcher. Zij zijn ook allemaal vertegenwoordigd in de werkgroep en willen met z'n allen een groot feest verzorgen rond de haven van Huizen en het Nautisch Kwartier.

Grote wens is om het Havenfestival door te laten lopen in de avond

"De gemeente Huizen wil graag meer mensen naar de haven trekken. Ook mensen van buitenaf. Dat lukte vorig jaar al prima. Toen zijn er zo'n 25.000 mensen geweest. Huizen profileert zich ook als Haven van 't Gooi en daar past natuurlijk een Havenfestival prima bij."

Doorstroming
Dat grote aantal mensen leverde ook her en der wel wat problemen op als het ging om de doorstroming. "Sommige podia voor de shantykoren stonden niet op een handige plek. Ook moesten de vlotten die mee deden aan de vlottenrace van Vaarkracht, voorheen het Nautischfonds Kankerpatiƫnten, door het publiek heen. Dat zijn kleine dingen die we nu al direct anders doen, zodat het dit jaar nog beter zal gaan."
De werkgroep kijkt echter ook al verder. "Misschien kunnen we volgend jaar de kraampjes alleen aan de overkant van de weg zetten, zodat mensen vrij zicht hebben op de haven. Daar gaat het uiteindelijk om. Daarom willen we ook uitbreiden. We willen het terrein van de zandhaven er bij betrekken en kraampjes aan de overkant van de haven hebben in de toekomst."

Avond
Een grote wens is ook om het festival wat later te laten beginnen, maar dan wel door te laten lopen in de avond. "Dan hangen we overal lichtjes op en dat is heel sfeervol. Veel mensen denken echter dat zo rond etenstijd de mensen allemaal naar huis gaan. Daarom denken we ook aan bijvoorbeeld iets dergelijks als een preuvenement, waar mensen allemaal kleine hapjes kunnen kopen. Dat zou dan een mooie aanvulling zijn. Ook willen we kijken of de marine in de toekomst mee kan doen en bijvoorbeeld brandweerboten te regelen zijn."
Het publiek mag dit jaar wel weer rekenen op de oude vertrouwde ingrediƫnten van de Botterdagen, waar het Havenfestival uit voortkomt. "Er zijn weer shantykoren, klederdrachtgroepen, bottertrips en natuurlijk de braderie, waar nog kramen voor beschikbaar zijn." De horeca doet weer mee en het Oldtimer Festival Huizen maakt onderdeel uit van het Havenfestival. "We hopen dat deze activiteit er ook de komende jaren onderdeel van uit blijft maken", zegt Yvonne, naar aanleiding van het artikel van vorige week in het HuizerNieuws. Daarnaast is er ook weer veel aandacht voor kinderactiviteiten. "Nieuw zijn de aquabubbels. Tegen een kleine vergoeding kunnen kinderen daarin over het water lopen, vanaf de botterwerf. De opbrengst gaat naar de restauratie van de HZ 108."
Yvonne is enthousiast over de mogelijkheden. "Maar we gaan ons nu maar eerst eens richten op deze versie. We hebben al een nieuwe site havenfestivalhuizen.nl en hopen op mooi weer."