Joost Leeuwerke vertelt over hoe het er in de zomer aan toegaat bij de KNRM Huizen.
Joost Leeuwerke vertelt over hoe het er in de zomer aan toegaat bij de KNRM Huizen. Foto: Bob Awick

Motorstoring bij 1 op de 3 meldingen

Van vastgelopen speedbooten in Amsterdam tot omgeslagen catamarans op het IJsselmeer. Van een boot met motorproblemen tot een vermist persoon. Het team van ongeveer dertig vrijwilligers van KNRM Huizen krijgt in en rond de zomer een hoop verschillende meldingen binnen, vertelt hoofdschipper Joost Leeuwerke. Al meer dan vijfentwintig jaar is hij werkzaam als vrijwilliger bij deze maatschappij.
Volgens Leeuwerke begint het al rond 1 april, als het zomerseizoen start. "Er zijn natuurlijk een hoop mensen die hun boot aan het begin van het seizoen te water laten. Mensen gaan dan varen en sommigen hebben niet genoeg onderhoud gepleegd. Dan komen ze er bijvoorbeeld achter dat er toch nog wat vuile diesel in de tank zat en er wat problemen zijn ontstaan."
Maar voor de reddingsmaatschappij is het vaak het drukst rond de vakantie.

Motorstoringen
Leeuwerke pakt het overzicht erbij van 2014. Op dit overzicht is een duidelijke piek te zien in de zomermaanden juli en augustus. Een periode dat de KNRM vaak het water op moet. "We hebben veel te maken met motorstoringen. Ongeveer een op de drie meldingen die binnenkomt gaat hierover. Verder krijgen wij ook meldingen van watersporters die zijn vastgelopen met hun boot door onbekendheid met het vaargebied en/of door navigatiefouten. En soms zijn er problemen met bijvoorbeeld de schroef."

Eigen veiligheid
De meldingen vallen voor het overgrote deel mee qua ernst, maar ook als er iemand in het water ligt of is vermist, laten ze zich bij de reddingsmaatschappij niet gek maken. "Een melding betekent niet dat er meteen ook iets is gebeurd. We laten ons er niet door beïnvloeden. Het is natuurlijk van belang dat we onze eigen veiligheid kunnen waarborgen. We maken de boot klaar en zorgen dat alles in orde is. Als je te snel wilt gaan, begint natuurlijk ook het fouten carrousel", vertelt de hoofdschipper.

Vakantierooster
Omdat er bij de KNRM alleen maar vrijwilligers werken, is de organisatie afhankelijk van hun vrije tijd. Zeker in de vakantie is het voor Leeuwerke, die zich ook bezig houdt met de roosters, af en toe een gepuzzel. Ook de vrijwilligers gaan namelijk op vakantie. "We proberen er in maart en april al bij iedereen op aan te dringen, dat ze hun vakantieplannen alvast in het rooster zetten. Uiteindelijk probeer ik wel een overzicht te hebben en we moeten af en toe creatief zijn. We kunnen niemand verbieden om op vakantie te gaan, aangezien iedereen vrijwilliger is. Maar ze houden er wel rekening mee." Voor de hoofdschipper is het van belang dat binnen een piket, een groep vrijwilligers die beschikbaar is bij oproepen, minimaal drie vrijwilligers inzetbaar zijn. "Als dat niet meteen lukt, dan ben ik een tijdje aan het rondbellen."

Onderschatten
Waar er in het begin van de zomer, rond mei en juni, veel lokale mensen met hun boot varen, merkt Leeuwerke dat er juist in de vakantie veel mensen van buiten de regio komen. "Mensen komen dan van heinde en ver uit het hele land." Het valt de hoofdschipper op dat de mensen zich niet echt hebben verdiept in de omgeving. Daarnaast onderschatten ook veel ervaren dagjesmensen en zeilers het varen ook, merkt Leeuwerke. "We proberen tips te geven. Mensen zien bijvoorbeeld niet het nut in van een bijgewerkte waterkaart."
Ook het weer wordt door mensen onderschat. "Wat je ziet, is dat het weer op een dag zo om kan slaan. We hebben het afgelopen maand meegemaakt. Dan schijnt 's morgens het zonnetje en 's middag draait het weer om. Laat je niet verrassen", waarschuwt de hoofdschipper. Ook met het vertrouwen op de weervoorspellingen op langere termijn moeten mensen oppassen. "Die veertiendagenplanning is een prognose. Je ziet het continu bijgesteld worden. Je moet dat gewoon dagelijks bijhouden."

Tevreden
Over het algemeen is Leeuwerke eigenlijk best tevreden. "Mensen die willen relaxen gaan in het ondiepe stuk liggen en daartussen kunnen mensen dan, vaak in de vaargeul, ook hun gang gaan. Dat komt meestal wel goed."

De Nikolaas Wijsenbeek, een van de boten.
Het reddingsstation tijdens de open dag.