Jong Irene levert haar bijdrage aan het marathonconcert tijdens de Botterdag op 20 juni.
Jong Irene levert haar bijdrage aan het marathonconcert tijdens de Botterdag op 20 juni. Foto's: Prinses Irene

Halverwege de viering moet
nog veel moois komen

HUIZEN - In de serie Hoe is het met … ? blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we met Peter de Groot over het jubileumjaar van Prinses Irene, waarover hij in het HuizerNieuws van 7 januari als lid van de jubileumcommissie sprak.

door Marie Tromp

Met een nieuwjaarsconcert in de Graaf Wichman opende muziekvereniging Prinses Irene het jubileumjaar, in 2015 bestaat ze 70 jaar. Hoe is het tot nu toe verlopen en wat staat er nog op het programma van dit muzikale topjaar? "Het orkest heeft nu zomerreces, eind augustus start het nieuwe seizoen", vertelt Peter de Groot. "Tot nu toe loopt het programma naar wens. Alle onderdelen van muziekvereniging Prinses Irene komen aan bod of hebben al een topprestatie geleverd. We hebben twee harmonieorkesten, Prinses Irene en Jong Irene. In een harmonieorkest zitten koper- en houtblazers en slagwerkers. We spelen ook veel modern werk, wat speciaal voor ons type orkest is geschreven. Verder hebben we een koperensemble Princess Brass, een klarinetkoor Hout van Irene, en gelegenheidsensembles, zoals een Pietenorkest en een Boerenkapel."

Marathonconcert
Peter vertelde in januari over het afwisselende jubileumprogramma, waarbij samenwerking zowel binnen als buiten de muziekvereniging voorop staat. Inmiddels zijn er al veel hoogtepunten voorbij gekomen. Zo traden beide orkesten op bij een groots marathonconcert tijdens de Huizer Botterdag op 20 juni. "We speelden voor de Botterwerf in het Nautische Kwartier bij het opstappunt voor de Huizer Botter. Van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond. We sloten af met een concert door beide harmonieorkesten, Jong Irene en Prinses Irene. Er woei die avond een koude wind, de Bottervereniging zong zich warm toen we bekende liedjes speelden. De voorzitter van de Bottervereniging sprak van een mooi begin van een nieuwe traditie. Dat vinden wij ook."

Mooier
Hij keek zelf in januari al uit naar The Armed Man: A Mass for Peace van Karl Jenkins. "Het was nog mooier dan ik had gedacht. Dit stuk over de vrede speelden we met ons hele harmonieorkest en het Haarlems Gemengd Koor aangevuld met een gelegenheidskoor uit Huizen. Naast de ontroerende muziek zorgden ook de aangrijpende videobeelden van oorlog, verzet en wederopbouw, afgewisseld met beelden van Huizen voor vele lovende en emotionele reacties. Het was een onvergetelijke avond voor zowel het publiek als de muzikanten. De zaal was uitverkocht en dat geeft nog meer sfeer en akoestiek", aldus Peter.

Sing along
"In september spelen we weer samen met anderen. Ditmaal in Baarn. Op 12 september speelt ons harmonieorkest samen met zustervereniging Crescendo Baarn bij een Sing Along op de Brink in Baarn. We spelen veel Hollandse liedjes, van Doe Maar tot Jan Smit en Ben Cramer zingt ook mee. Zangers kunnen zich weer inschrijven voor een projectkoor via de websites van Crescendo Baarn en Prinses Irene. Gesteund door dit koor kan het publiek meezingen, graag zelfs! Dit wordt weer een bijzondere uitvoering waar ik nu al naar uitkijk. De bekende beiaardier Boudewijn Zwart brengt een zelfgebouwd mobiel carillon mee . De klanken van het carillon voegen zich in de finale 'De Klokkensymfonie' bij de twee orkesten, waarbij het publiek ook een belangrijke rol krijgt. Het is in de openlucht, wat een optreden altijd een apart tintje geeft."

'Nu zomerreces, eind augustus start het nieuwe seizoen'

Basisscholen
Een uiterst succesvol onderdeel van het jubileumprogramma is de workshop 'Blazen en Slaan' bij Huizer basisscholen. Dit project krijgt een vervolg, vertelt Peter. "In september organiseren we op een aantal basisscholen in Huizen de 2e editie van deze workshop. Bovenbouwleerlingen maken kennis met een harmonieorkest en leren blaas- en percussie-instrumenten bespelen. We kregen veel lof over de workshops van afgelopen februari, vandaar dit vervolg. Als afsluiting is er een concert van Jong Irene in ons gebouw. Samen spelen ze muzikale sprookjes." Peter denkt duidelijk al weer aan de toekomst, door jongeren enthousiast te maken voor muziek. "Muziek maken is zo mooi! Dat wil je delen met anderen!"

De koperblazers tijdens de repetitie voor The Armed Man.