De cast van de sitcom tijdens de première, met in het midden Maartje Schut in de rode jurk.
De cast van de sitcom tijdens de première, met in het midden Maartje Schut in de rode jurk. Foto: Bob Awick

'Sommige bezoekers vonden het beter dan de bekende sitcoms'

door Floris Hulleman

HUIZEN - In de serie Hoe is het met …? blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we met Maartje Schut (29). In een half jaar schreef de Huizense een complete sitcom met 25 afleveringen over een wasserette. Ze nam een proefaflevering op en vertoonde deze in april in de bioscoop van Huizen. "Het was een groot succes."

De studente geneeskunde schreef, regisseerde en verzorgde, naast haar opleiding, de vormgeving van haar eigen serie 'Wasserette de Watering'. Daarbij vertolkte ze ook nog een prominente rol in de serie, die gaat over het reilen en zeilen van een familie met een wasserette. Verder regelde ze alle filmlocaties, de acteurs en de filmcrew.

Volle zaal
In januari en februari werd in onder meer Huizen, Blaricum en Hilversum een proefaflevering opgenomen, die in april in de bioscoop van Huizen werd getoond aan publiek, pers en mensen uit de televisiewereld. "Deze première was een groot succes", vertelt Schut terugkijkend. "Vrijwel de hele zaal zat vol en de rode loper maakte het geheel helemaal af. De hele cast & crew was aanwezig, met hun familie en vrienden. Daarnaast hadden wij ook genodigden die zich via de krant hadden opgegeven en mensen van de omroep. Op een gegeven moment stonden er zelfs drie fotografen. Geweldig was dat. En op het grote doek ziet het er ook nog eens heel mooi uit."

Spannend
Voor Maartje en haar collega's was die première een spannende aangelegenheid waar ze lang naar uitkeken. "Al weken ben je met de voorbereiding bezig: alles uitdenken, alles goed doorspreken. Die voorbereiding en planning vooraf zorgt ervoor dat je rustig naar de première toeleeft." Om te kijken hoe de aflevering er op het witte doek uit zou zien, is Schut samen met de regisseur en cameraman van tevoren gaan kijken. "Dat is echt het moment dat je hoopt dat alles het doet en overkomt zoals je het van tevoren hebt bedacht. Gelukkig was dat ook zo."
Toen dat allemaal in orde bleek, was het wachten op de grote dag. Op de middag zelf hadden ze alles tot in de puntjes geregeld. Er was zelfs een heuse rode loper. "Altijd dachten we al: als we het doen, doen we het ook goed. De rode loper was voor iedereen van de cast en crew hét moment dat de pilot ook echt een mooie prestatie werd. Iets dat we samen hebben bereikt."

Reacties
De ontvangst van de gasten was tot in de puntjes verzorgd, maar uiteindelijk ging het natuurlijk om de serie. Spannend was het dan ook om te horen wat iedereen er van vond. "Meteen na afloop heb ik zoveel positieve reacties gehad op de proefaflevering. Reacties als: 'Ik was verrast door het niveau van deze sitcom', 'Vrolijk, ontspannend, familiegevoel' en 'Het ziet er gelikt en professioneel uit'. Sommige bezoekers vonden de aflevering zelfs beter dan bekende sitcoms als 'Aaf' en 'Iedereen is gek op Jack'. "Ik krijg nog steeds veel mailtjes en berichtjes binnen met reacties. Ik vond het heel leuk om te horen wat deze mensen van de pilot vonden. En een van de gasten vertelde me een aantal weken later dat ze verbaasd was door de ware 'Hollywood-ontvangst'," aldus Maartje.
In de zaal zaten niet alleen publiek en mensen van de pers, Schut had het ook voor elkaar gekregen dat een aantal mensen uit de televisiewereld kwamen kijken. Doel van de proefaflevering was ook dat Schut hoopte een geschikte partij te vinden die de serie zou oppakken en verder zou uitwerken. "Door de aanwezige vertegenwoordigers van de tv-zenders werd enthousiast gereageerd op de pilot-aflevering. We hebben reacties gehad van twee geïnteresseerde partijen. Een aantal zenders kon niet komen, maar heeft achteraf de pilot opgestuurd gekregen en daar kwamen ook een aantal positieve reacties uit. Het is natuurlijk nog even afwachten wat daaruit voort gaat komen."

YouTube
Het was dus al met al een zeer geslaagde première voor Maartje en haar crew. Ze denkt dan ook met veel plezier terug aan deze onvergetelijke premièreavond. "Als je dan de foto's bekijkt waar iedereen blij en met een lach op staat, dan voel je meteen weer die sfeer die we op die middag hadden. Iedereen had er zin in en iedereen vond het ook echt leuk." Belangstellenden kunnen de aflevering zelf op YouTube kijken.

De poster van de première in de bioscoop van Huizen.
Bezoekers in afwachting van de proefaflevering.