Ingrid Schaap (l) en Elzemarie Molenaar in hun speciale werkkleding bij hun hoekje met HZ12-souvenirs bij De Suikela Schuur.
Ingrid Schaap (l) en Elzemarie Molenaar in hun speciale werkkleding bij hun hoekje met HZ12-souvenirs bij De Suikela Schuur. Foto: Carin van den Berg

door Carin van den Berg

HUIZEN - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar voor een handjevol is dit juist het belangrijkste en drukste seizoen. In deze serie volgen wij deze mensen en krijgen wij een kijkje achter de schermen. Deze week de zomer van de Huizer souvenirs HZ12 en de gezichten erachter: Ingrid Schaap en Elzemarie Molenaar.

"We zijn in 2012 begonnen", vertelt Elzemarie. "Vandaar ook de naam HZ12. HZ zijn ook de letters voor de Huizer botters en we hebben het opgezocht. Er bestond ooit een botter met deze letters en de naam was La Fortune." Ingrid: "Dat vonden we een goed teken." De dames vertellen hun verhaal in De Suikela Schuur. Het is een van de verkoopplekken die ze hebben kunnen regelen. Ze hebben net het hoekje met souvenirs aangevuld in de chocolaterie aan de Havenstraat. "We vonden het zo'n leuk plekje hier en zijn gewoon naar binnen gelopen en hebben gevraagd of we onze spullen hier mochten verkopen." Eigenaar Peter van Zanten en zijn vrouw Dana vonden de souvenirs een goede aanvulling op hun assortiment. Peter: "Het is een ambachtelijk Huizer product en er wordt heel veel van verkocht."

Nennoesjka
Het idee van de dames om de Huizer souvenirs te beginnen kwam van Ingrid. "Ik had wel de ideeën, maar ontwerpen, daar ben ik niet goed in. Ik kende Elzemarie en ik vroeg haar eens mee te denken. Zonder dat ze eigenlijk nog wist waar het over ging, had ze al enthousiast ja gezegd." Elzemarie is grafisch vormgever en zij wist de ideeën van Ingrid prima vorm te geven. Elzemarie: "Ik vond het een goed idee omdat er steeds meer toeristen in Huizen zullen komen met het Nautisch Kwartier en de Havenstraat die ze aan het opknappen zijn." Ingrid: "Uiteindelijk hebben we nu textiel met de scarabee, de kap die bij de Huizer klederdracht hoort en serviesgoed met botters. Daarnaast hebben we een Nennoesjka, dat zijn matroesjka's, maar dan van een vrouw in Huizer klederdracht. Nennetje is Huizers voor vrouwtje. Een kunstenaar beschildert ze voor ons, dus ze zijn allemaal uniek. We hebben er ook een sleutelhanger van."
Na zo'n zeven maanden ontwikkelen en het zoeken van leveranciers kon begonnen worden met de productie. "We werken zoveel mogelijk met producenten uit Huizen en anders uit Nederland. We willen een kwalitatief goed product leveren. Het is zo gaaf om te zien dat je eigen product wordt gemaakt. Dan maken ze bijvoorbeeld de oven open en staat daar jouw HZ12 serviesgoed", vertelt Ingrid. Het hoofdkantoor van het bedrijf zit bij haar thuis. "Daar heb ik een speciale kamer voor." De verkoop vindt plaats via hun eigen website HZ12.nl of via verkooppunten zoals De Suikela Schuur.

Bakfiets
Daarnaast zijn de dames terug te vinden op de Huizerdag en het Havenfestival. "We hebben daarvoor speciaal een bakfiets laten maken. Het frame hebben we gekocht en er zit een speciale bak op waar we de producten vanaf kunnen verkopen. Het is wel zwaar fietsen hoor", zegt Ingrid. Volgens de dames is deze bakfiets wel zoveel leuker dan een gewone marktkraam. Inmiddels zijn de dames al ruim twee jaar op dreef met hun souvenirs en hebben ze ook weer nieuwe producten ontwikkeld. Ingrid: "We hebben armbandjes en kettingen met een bottertje. Daarnaast hebben we een gastendoekje met botters erop. Dat zijn leuke cadeautjes. Ook hebben we na lang zoeken de juiste leverancier voor een textiele tas gevonden. Deze wordt bedrukt in Huizen." Elzemarie: "Goed voor het milieu en handig als straks de plastic tasjes niet meer mogen."
Omdat ze souvenirs verkopen, hadden ze verwacht het in de zomer drukker te krijgen dan tijdens de andere maanden. "Maar dat valt eigenlijk wel mee", zegt Elzemarie. "Het loop eigenlijk het hele jaar wel door." Veel Huizers blijken ook zelf de souvenirs te kopen. Voor zichzelf of als een cadeautje.

Hele wereld
"Daarnaast is er belangstelling van mensen over de hele wereld die op een of andere manier vroeger een band hadden met Huizen. Dat merken we vooral door de bestellingen per mail." Ingrid: "Er is zelfs een Nennoesjka in het Witte Huis gesignaleerd. Die foto staat op onze Facebookpagina. Iemand is daar geweest en heeft haar in de Oval Office gefotografeerd. Zo krijgen we van overal op de wereld foto's met onze souvenirs."

De bakfiets die de dames liever gebruiken dan een marktkraam.
Een selectie HZ12-souvenirs.