De school is van binnen compleet gerenoveerd, met onder meer nieuwe vloerbedekking.
De school is van binnen compleet gerenoveerd, met onder meer nieuwe vloerbedekking. Foto: Bob Awick

'Een mooi gebouw met een enorm positieve sfeer'

door Floris Hulleman

HUIZEN - In de serie Hoe is het met … ? blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we Mark de Haas. Hij is als lid van het college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie verantwoordelijk voor de huisvesting van de Huizermaat. De verbouwing van de school valt ook onder zijn verantwoordelijkheden.

De middelbare school naast winkelcentrum Oostermeent had al lange tijd de wens om het een en ander op te knappen. Sinds 2013 was de Huizermaat in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden van een financiële bijdrage. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad eind april in met een bedrag van twee miljoen euro. De school betaalt zelf één miljoen euro. Met dit bedrag is onder meer het binnenklimaat verbeterd, zijn er drie leslokalen bij gekomen en zijn de muren van de klaslokalen vervangen door glazen wanden. Inmiddels zijn de leerlingen weer naar school en is het grootste gedeelte van de verbouwing afgerond.

Strakke planning
Mark de Haas, verantwoordelijk voor de verbouwing, vertelt dat de planning het belangrijkste onderdeel was van het project, aangezien de school alleen in de vakantie verbouwd kon worden. "De planning was een belangrijk onderdeel van de aanbesteding die wij deden voor deze verbouwing. Niet elke aannemer is in staat om met zo veel mensen in de vakantie te werken. Daarbij heb je natuurlijk ook te maken met de bouwvak. Het is echt een klus geweest om dat voor elkaar te krijgen." Omdat de tijd schaars was, zijn ze gestructureerd aan het werk gegaan. "Eind april hebben wij te horen gekregen dat de besluitvorming rond was. De aannemer is toen in de meivakantie meteen begonnen met de eerste werkzaamheden." Toen de leerlingen na deze week vakantie terugkwamen, moesten de werkzaamheden zo ingepland worden dat iedereen zijn lessen kon volgen. "Na de meivakantie zitten de examenleerlingen niet meer in het lesrooster en zijn er dus wat lokalen vrij. Wij hebben toen een aantal lokalen bewust uitgeroosterd. Zo konden we vleugel voor vleugel aanpakken, zonder dat we daarbij de lessen stoorden", licht De Haas toe.
Toen eenmaal de zomervakantie voor de deur stond, had de aannemer vrij spel om het grote werk te doen. Volgens De Haas is er in de vakantie veel werk verzet. "De gehele binnenkant van het hoofdgebouw van de school is aangepakt. Elke verdieping werd opnieuw ingericht. Er is veel geïnvesteerd in de lichtinstallaties en ventilatie." Verder is er in elk lokaal en in de gangen nieuwe vloerbedekking gekomen en is er een update geweest van het IT-systeem. Volgens De Haas zorgden de vele werkzaamheden voor een enorme drukte in de school. "Het leek wel een bijenkorf met 30 tot 40 mensen die aan het werk waren. De ene was bezig met de verlichting, terwijl de andere bezig was met het leggen van vloerbedekking." Desondanks is de verbouwing goed verlopen.

Tevreden
Terugkijkend is De Haas zeer tevreden over de resultaten." De voorlopige conclusie is positief. Het belangrijkste is dat de school veel lichter is geworden." Ook financieel staat het er goed voor. "Op dit moment hebben wij geen overschrijding van het budget, maar dat kunnen we pas concluderen als het project helemaal klaar is." Er moeten namelijk nog wat dingen gebeuren. "Veel moet nog worden terugverhuisd en worden ingeruimd. Sommige dingen hebben een langere levertijd en zijn er dus nog niet. Docenten moeten dus af en toe improviseren."