Havenmeester Thijs Smit is helemaal op zijn plek. 'Ik vind het hier prima!'
Havenmeester Thijs Smit is helemaal op zijn plek. 'Ik vind het hier prima!' Foto's: Carin van den Berg

'Vanaf hier ontdekken ze echt het Gooi'

HUIZEN - Voor veel mensen is de zomer een tijd van ontspanning en vrijheid, maar voor een handjevol is dit juist het belangrijkste en drukste seizoen. In deze serie volgen wij deze mensen en krijgen wij een kijkje achter de schermen. Deze week het laatste artikel van deze zomerreeks, waarin we een kijkje nemen in de keuken van Theo Smits. Hij is havenmeester in de haven van Huizen. Samen met een andere collega en oproepkrachten is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de haven naast het Nautisch Kwartier.

De haven van Huizen ligt er rustig bij. De bootjes dobberen op het water en de zon schijnt lekker. Het is een rustige donderdagmiddag voor Theo Smits, aangezien de meeste mensen al op het water zitten. Smits is tweede havenmeester en sinds een jaar werkzaam in Huizen. De haven naast het Nautisch Kwartier heeft 408 vaste lichtplaatsen. Daarnaast is er nog een stuk van 300 meter vaste kade waar de havenmeester daggasten kan laten aanmeren. "Het is voor mij een sport om dan zoveel mogelijk boten achter elkaar te krijgen," vertelt Smits enthousiast.

Taken
"De havenmeester is er primair voor de vaste ligplaatshouders," vertelt Smits op de vraag wat zijn werkzaamheden zijn. "Wij zijn verantwoordelijk voor het toewijzen van een ligplaats. En we zijn het aanspreekpunt voor mensen die vragen hebben."
Ten tweede is de havenmeester verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de haven. "Je houdt toezicht op de schepen. Ik maak meerdere keren per dag een rondje om te kijken hoe alles erbij ligt en daarbij kijken we of er bijzonderheden zijn." Door zijn dagelijkse rondes weet de havenmeester wat er in zijn haven ligt. Vreemde bootjes pikt hij er dus zo uit. "Er is laatst een bootje weggehaald uit een andere haven en hier neergelegd. Toen hebben ze het motortje gestolen." Voor de havenmeester zaak om alles dan goed af te handelen.

Seizoen
Het seizoen start voor de havenmeesters in april als de eerste mensen hun boot het water weer inlaten." Vanaf dan zie je de mensen uit de omgeving weer voorzichtig binnen druppelen, al viel het me dit jaar op dat ze pas erg laat het water in gingen met de boot. Het was ook best koud en dan hebben de meeste geen zin." De echte drukte begint rond juni, als de vakanties zijn begonnen. "Dan heb ik er dagen tussen zitten dat ik niet van de steiger afkom. Dan moet je er echt blijven staan. Mensen willen afrekenen of hebben vragen. Je bent bezig met het toewijzen van plaatsen aan mensen die net aangekomen zijn. Voor dat je het dan weet, komt de volgende alweer binnen."

Alle windstreken
Normaal gesproken begint de havenmeester zijn dag met een inspectieronde en de vlag buiten hangen. Op extreem drukke dagen komt hij daar zelfs nauwelijks aan toe. "Dan komen er meteen mensen op je af die willen afrekenen of wat wasmuntjes nodig hebben." Ook merkt de havenmeester op dat er in de vakanties mensen van buiten de regio op de haven afkomen. "Het rouleert dan een beetje: vaste ligplaatshouders zijn dan soms drie weken weg en je ziet dat er dan mensen uit alle windstreken komen. Van Dokkum tot aan Roermond, alles komt kijken."
De gemeente Huizen vindt het belangrijk dat Huizen zich profileert als de Haven van het Gooi. Volgens de havenmeester is dat ook niet zonder rede. "Sinds het Nautisch Kwartier drie jaar geleden is afgebouwd met die fleurige huizen, trekt dat toch mensen aan. Mensen zien die huisjes al van veraf op het water. Ze zijn dan toch nieuwsgierig en besluiten om een kijkje te nemen. Dan ontdekken ze pas dat er ook een mooie haven is."

Faciliteiten
De haven heeft volgens Theo Smits ook genoeg faciliteiten, waardoor mensen een aantal dagen blijven liggen. "Je hebt er goede restaurants, we hebben mooie lichtplaatsen en er is een supermarkt om de hoek. Dat is voor veel mensen toch even een goed moment om boodschappen te doen."
Ook is voor veel mensen die een fiets mee aan boord hebben de haven van Huizen een goed punt om de rest van het Gooi te ontdekken. "In de gesprekken met gasten merk je dat wel. Vanaf hier ontdekken ze echt het Gooi. Ze zitten binnen tien minuten op de hei. Ze nemen een kijkje in de vesting van Naarden en gaan even in Huizen het dorp in," legt de havenmeester uit.

Telefoon
Smits draagt de hele dag een mobiel mee waarop de havenmeesters bereikbaar zijn. Ook op deze manier weten mensen hem te vinden. "Ik heb dagen dat ik de hele dag gebeld wordt. Af en toe word je daar wel een beetje gek van." Het is de bedoeling dat Smits rond half één even tijd heeft om in zijn pauze een broodje te nuttigen, al schiet dat er op drukke dagen vaak bij in. "Twee weken terug was het enorm druk. Dan blijven mensen met vragen komen en op een gegeven moment kom ik erachter dat ik mijn half uurtje pauze heb gemist. Ik had een bakje koffie gezet en toen ik weer binnenkwam was die ijskoud," vertelt Smits.

Lekker druk
Maar de deze drukke dagen zijn geen probleem voor Smits. Hij geniet er zelfs van. "Je bent dan lekker bezig, het mag van mij persoonlijk zo blijven. Als ik de hele dag bezig ben geweest, heb ik het gevoel dat ik ook echt wat heb gedaan. Het is beter dan dat je de hele dag een beetje zit te wachten." De havenmeester, die in het verleden lang heeft gewerkt voor de marine, zit hier dan ook helemaal op zijn plek. "Ik ben er toevallig ingerold. Ik werkte eerst vrijwillig als havenmeester in Amersfoort, toen ik te horen kreeg dat ik hier terecht kon en ik zit hier prima. Oud-collega's van de marine zijn jaloers."

De werkplek van de havenmeester met het planbord met de boten.