Folkert (24) en Anouk (23) stappen aanstaande dinsdag in het huwelijksbootje.
Folkert (24) en Anouk (23) stappen aanstaande dinsdag in het huwelijksbootje. Foto: Rinus Reeders Fotografie

'Het is een beetje uit
de hand gelopen'

door Floris Hulleman

HUIZEN - De 23-jarige Anouk en de 24-jarige Folkert stappen aanstaande dinsdag na een bijzonder jaar in het huwelijksbootje. Beiden hebben een beperking en zijn afhankelijk van een Wajonguitkering, dus was er in eerste instantie geen ruim budget om de bruiloft groots aan te pakken. Na een grote actie op Facebook en in de media van de stiefmoeder van Anouk is er toch een topfeest gerealiseerd. "Het is een beetje uit de hand gelopen."

Met hulp van anderen heeft het stel op 1 september de beschikking over een weddingplanner, mooie ringen, een taart, een trouwauto en is er zelfs een plekje voor de huwelijksnacht. Iets waar het Huizer stel in het begin alleen maar van kon dromen. "Voordat de actie begon, hadden we alleen een trouwlocatie en een bruidstaart. Ik was best teleurgesteld. Hoe gaan we dit doen? We hebben natuurlijk wel bedrijven benaderd, maar daar kwam niet zoveel uit", vertelt Anouk. Toen 'bonusmoeder' Linda, zoals het stel de stiefmoeder van Anouk graag noemt, dit hoorde begon ze een heuse trouwchallenge. Het idee achter de challenge was dat Anouk en Folkert hun diensten aanboden in ruil voor een bijdrage of donatie om de bruiloft te realiseren. Toen ze in januari startten met de actie, waren ze nog wat sceptisch. "Ik dacht dat mensen niets gingen doen, aangezien mensen toch best op zichzelf zijn. Maar toen het begon en bleek dat er veel mensen waren die een steentje wilden bijdragen, vonden we dat heel bijzonder. Het kan dus toch. Als je het mensen vraagt, dan kan heel veel", legt het stel uit.
Toen er in de regionale media een artikel werd geschreven over de trouwchallenge van het stel, begon het te lopen. "Via Facebook hadden wij de mogelijkheid dat mensen konden reageren. En na het interview waren er binnen no time veel mensen die de pagina hadden geliked en het bericht deelden. Wij waren met z'n allen hysterisch, dat hadden we nooit verwacht." In de weken die volgden kwamen er steeds meer berichten en waren er ook andere media die het nieuws deelden. "Wij zijn door verschillende kranten geïnterviewd, ons verhaal heeft in de Metro gestaan en zelfs Hart van Nederland is op bezoek geweest." Folkert schat dat er in totaal zo'n 150 reacties zijn geweest.

Indonesië
Vanuit alle hoeken van het land kwam hulp. Inmiddels hebben ze een complete checklist en wordt het een bruiloft met alles erop en eraan. "We hebben een weddingplanner en een fotograaf. Wij kregen een trouwcheque van 1.500 euro voor een trouwjurk. We hebben een locatie voor onze huwelijksnacht en een mooie trouwauto en onze ringen komen zelfs overgevlogen vanuit Indonesië. Elke keer kwam er iets bij en je gaat steeds meer glunderen", vertelt Anouk.

Kaarten
Buiten alle mensen die hun diensten aanboden of op een andere manier hun bijdrage wilden leveren, zijn er ook veel kaarten binnengekomen. "Van de week kregen we vijf kaarten van totaal onbekende mensen uit Kerkrade, Groningen en ergens uit de omgeving van Rotterdam: wildvreemde mensen die ons het beste toewensen. In eerste instantie dacht ik dat het misschien van familie kwam. Maar het bleken dus mensen te zijn die via de website of via de media van ons verhaal hebben gehoord en ons een hart onder de riem wilden steken", vertelt Anouk opgetogen.
Inmiddels staat de trouwerij bijna voor de deur. Gevraagd naar de momenten waar ze naar uitkijken, hoeven ze niet lang na te denken. "Ik heb gewoon zin in de hele dag. Gewoon alles, van begin tot het einde", zegt Anouk. "Ik denk dat ik het moment dat ik Anouk voor het eerst in haar trouwjurk zie bijzonder vind", vertelt Folkert. Met het naderen van de trouwdag beseft het stel ook dat alle aandacht daarna minder zal worden. "Je zit elke keer op een wolk. Ik denk dat ik al die mensen en al die aandacht wel ga missen. Straks is het gewoon voorbij en dat was het dan", vertelt Folkert.

Huwelijksreis
Op dit moment is het enige wat het stel nog mist een huwelijksreis. Al is dat een extraatje. "Wij zijn enorm blij met de reacties en de spullen die wij gekregen hebben.'' Maar als ze dan toch moeten nadenken over een mooie bestemming, kan het voor Folkert niet gek genoeg. "Als ik echt groots mag denken, kies ik voor Hawaï. Daar schijnt de zon altijd; het lijkt me heerlijk!"