Conservator Margriet van Seumeren tussen de stukken die tentoongesteld gaan worden.
Conservator Margriet van Seumeren tussen de stukken die tentoongesteld gaan worden. Foto: Huizer Museum

Huizer Museum stort zich
op breien met HuiZgebreid

HUIZEN - Het Huizer Museum stort zich de komende tijd op breien. De vrijwilligers en conservator Margriet van Seumeren zetten er met zijn allen de schouders onder om ervoor te zorgen dat donderdag 24 september de officiële opening kan plaatsvinden van een tentoonstelling met dit thema. "Het wordt heel spannend, want het wordt een tentoonstelling zonder vitrines. We gaan op een nieuwe manier tentoonstellen", vertelt Margriet.

De nieuwe tentoonstelling krijgt de toepasselijke naam 'HuiZgebreid' en geeft een beeld van de brei- en naaicultuur in Huizen. "Tot zo'n 60 jaar geleden was er niet zo veel vermaak en waren de vrouwen altijd aan het breien. En dat konden ze hier heel goed. Je moet je bedenken dat ze met hele dunne naalden werkten en het veel langer duurde dan nu voordat er iets af was. Ook was het heel gedetailleerd."

Wally Moes
Margriet wilde al heel lang iets doen met breien in het Huizer Museum. "Ik kende het werk van Wally Moes, die meisjes tijdens hun breiles heeft vastgelegd. Zij woonde in Laren, maar kwam ook graag naar Huizen omdat het een haven had. Ze leerde Griet kennen die een breischool had en vroeg haar of ze langs mocht komen. Daar heeft ze het schilderij gemaakt. Het is in bezit van de gemeente Laren en wij krijgen het in bruikleen." Ook twee schetsen van Moes uit de collectie van Singer Laren komen naar Huizen toe.
"Daarnaast bleken we zelf een hele grote collectie aan breisels te hebben. Vooral de mofjes zijn bijzonder. Dat zijn een soort mouwtjes die de armen warm moesten houden in de winter. De klederdracht had namelijk korte mouwen. Ze zijn heel gedetailleerd en versierd met bijvoorbeeld kraaltjes." Het museum zal ook een wedstrijd breien gaan houden, waar iedereen zelf mofjes kan breien. "Dat gebeurt nu nog en dan vaak met vingers, als een soort handschoenen."

Workshops
Voor wie niet zo goed in breien is, worden er workshops gehouden. Margriet is nu bezig om het programma rond de tentoonstelling rond te breien. "Er komen ook lezingen en workshops voor kinderen. Ook komt er een soort brei-repaircafé van de Granny's, waarmee we veel samen doen. Als iemand bijvoorbeeld bezig is met een trui en het patroon is te moeilijk en die persoon komt er niet uit, dan kunnen zij iemand weer op weg helpen."
Breien is weer helemaal in, hoewel het nu geen noodzaak meer is. "Vroeger kon men niet even naar de winkel lopen om een trui te kopen. Die moest je zelf maken. We zullen daarom ook een collectie visserstruien tonen." Tegenwoordig breit men als hobby, om iets hips te maken én voor de gezelligheid. De Huizer Granny's zijn daar een sprekend voorbeeld van. Zij zullen tijdens de tentoonstelling vaak in het museum te vinden zijn.

Zelf breien
In het museum zal ook een breisel liggen waar bezoekers aan mee kunnen breien. "Het wordt een loper. Hiervoor zoeken we nog wol, dus mensen die wol hebben kunnen dit tijdens de openingstijden langs komen brengen." Ook zou het museum het leuk vinden om breisels te krijgen die mensen thuis hebben liggen. Het is dus zinnig om op zolder te kijken of er nog werkjes van oma of moeder liggen. "We maken graag ruimte voor onontdekte pareltjes: bijzondere patronen, aparte breisels, grappige, gekke of juist hele modieuze voorwerpen. Alles - van toen tot trend - met een uniek verhaal en een perfecte afwerking maakt kans op een plekje in de tentoonstelling. Begin oktober zijn hiervoor speciale inbrengdagen."