De praktijk van fysiotherapeut Guido Verhoeven zit op de begane grond van deze woning, waar hij niet zelf woont.
De praktijk van fysiotherapeut Guido Verhoeven zit op de begane grond van deze woning, waar hij niet zelf woont. Foto: Bob Awick

'Zekerheid voor de patiënt is het belangrijkst'

door Floris Hulleman

HUIZEN – Een wijk met overwegend oudere bewoners heeft een fysiotherapeut nodig. Dat vindt fysiotherapeut Guido Verhoeven die al meer dan 20 jaar een praktijk heeft onder een woning waarin hij zelf niet woont. Ondanks dat het bestemmingsplan het niet toeliet, gedoogde de gemeente zijn praktijk aan de Koedijk in Huizen. Om te zorgen dat een mogelijke opvolger hier ook nog gebruik van kan maken, diende Verhoeven een verzoek voor verlenging in bij de gemeente. "Ik plavei de weg voor mijn opvolger."

Verhoeven denkt nog lang niet over stoppen, wil hij graag benadrukken. Maar ondanks dat het nog geen urgentie heeft, vindt hij het wel belangrijk om het nu al te regelen. Twintig jaar geleden kreeg de fysiotherapeut gedoogtoestemming van het college om zijn praktijk in de wijk Stad en Lande te vestigen onder een woning. Toentertijd werd hem wel verteld dat, in het geval van vertrek, de woning weer moest voldoen aan de huidige bestemming.

Opvolger
"Dat betekent dat mijn opvolger hier ook moet gaan wonen." Een opvolger vinden die ook meteen een nieuwe woning zoekt, maakt de zoektocht een stuk lastiger. Daarom nam de fysiotherapeut het initiatief om te kijken of hij de gedoogstatus ook kan 'doorgeven' aan zijn opvolger en diende een verzoek in bij de gemeente. Op dit moment ligt er een voorstel bij de raad.
Het belang voor de fysiotherapeut om de toekomst van de praktijk zeker te stellen, heeft vooral te maken met de oudere leeftijdsgroep in de omgeving. Ruim veertig procent van de klanten, voornamelijk uit het Oude Dorp en Stad en Lande, is 65 jaar of ouder. "Mensen zijn hier gemiddeld veel ouder dan in de andere wijken in Huizen. Bij mij komen mensen die slecht ter been zijn en die alleen wonen. Deze mensen komen met bijvoorbeeld slijtageklachten. En hoe ouder iemand is, hoe langer mensen moeten herstellen." Voor deze groep is het van belang dat er een praktijk op loopafstand is. "Er zit veel meer achter dan dat ik alleen een fysiotherapeut ben. Ik ken de mensen en de mensen voelen zich hier vertrouwd. Het is een heel sociaal gebeuren. En als ze verder weg moeten reizen voor een fysiotherapeut kost dat veel meer moeite."

Vergrijzing
Nu zijn er in de omgeving van de Koedijk meerdere praktijken en is er het medisch trainingscentrum de Bolder. Toch legt Verhoeven uit dat dit niet automatisch betekent dat de klanten hier terecht kunnen. "Hier behandelen we patiënten altijd één op één. De insteek bij de Bolder is bijvoorbeeld groepsbehandeling en dat vind ik een groot verschil. In een groep zullen mensen minder snel hun problemen bespreken." Verhoeven benadrukt nog eens dat zijn patiënten inmiddels vertrouwd zijn bij zijn praktijk. "Voor deze doelgroep is continuïteit van belang." Daarnaast wijst hij op de vergrijzing. "De behoefte zal alleen maar groter worden en dat is gevolg van het beleid van Den Haag, aangezien iedereen steeds langer thuis blijft wonen."
Vorig jaar zomer diende Verhoeven zijn aanvraag in bij de gemeente. Ondanks dat er wat tijd overheen gaat, vindt Verhoeven het de moeite waard. "Waar het mij om gaat is de continuïteit. Ik wil het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken, maar de zekerheid voor de patiënt is het belangrijkst."