De kruising van de Huizermaatweg met de Bovenmaatweg is cruciaal als het gaat om meerijden over de Meent, blijkt nu.
De kruising van de Huizermaatweg met de Bovenmaatweg is cruciaal als het gaat om meerijden over de Meent, blijkt nu. Foto: Bob Awick

Provincie biedt ruimte voor meerijvariant Meent

HUIZEN - Het aanvullend onderzoek naar de meerijvarianten van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) dat door de gemeente Huizen samen met de gemeente Blaricum en de provincie is gedaan, trekt als conclusie dat zowel de meerijvariant over 't Merk als die over de Meent niet voldoet aan de R-netnormen. Wel biedt de provincie de ruimte om met aanpassingen mee te rijden over de Meent.

Gedeputeerde Staten zou volgens een brief van haar aan Provinciale Staten pas op 1 september kennis hebben genomen van dit gezamenlijke onderzoek. De gemeente Huizen had het in ieder geval al eerder gezien, want al in juli stelde zij vragen, blijkt uit een reactie van wethouder Pas. Deze reageerde op de oproep die de provincie op 2 september aan de gemeente deed om te kiezen voor de oorspronkelijke vrije busbaan. Pas: "Wij zijn sinds begin juli van dit jaar in afwachting van het antwoord op de door ons geschreven brief aan de provincie. Medio augustus hebben wij nog een aanvullende brief gestuurd met bij ons levende vragen."

Oproep
Vorige week meldde het HuizerNieuws dat het college vragen aan de provincie had over drie zaken uit het onderzoek dat toen nog niet openbaar was. Het ging om de keuze voor aannames in plaats van werkelijke rijtijden, de aanname dat het verkeer uit de Blaricummermeent over 't Merk zal rijden en of de tijd van 6 minuten naar de carpoolplaats over de Meent juist is. Deze zou in de ogen van het college minder moeten zijn bij het verleggen van de carpoolplaats naar het noorden. Als het college duidelijkheid zou hebben over deze drie zaken gaf zij aan zo snel mogelijk een definitief standpunt in te willen nemen. De avond voor publicatie van het verhaal vergaderde Gedeputeerde Staten en de volgende dag verscheen er een persbericht met een oproep aan Huizen om terug te keren naar de oorspronkelijke keuze voor de vrije busbaan, omdat alleen die aan de R-netnormen zouden voldoen. In dat bericht bood de provincie meteen ruimte voor een meerijvariant over de Meent.

Meerijden Meent
Uit het onderzoek blijkt dat er met die aanpassingen nog wat tijd kan worden gewonnen en meerijden over de Meent dan wel zal voldoen aan de eisen die aan het Hoogwaardig Openbaar Vervoer worden gesteld. Hiervoor zullen onder andere aanpassingen aan de kruising van de Huizermaatweg en de Bovenmaatweg moeten worden aangebracht. Een optie is om achter het benzinestation langs te rijden over een stukje vrije baan. Ook andere aanpassingen zijn mogelijk op deze kruising. Verder zal de carpoolplaats naar het noorden verschoven worden. Gedeputeerde Staten stelt in de brief dat de gemeente deze optimalisaties moet doorvoeren en dat deze voor rekening komen van de gemeente als deze niet passen bij het eindbeeld dat al eerder was vastgesteld. Dit eindbeeld is nog steeds een vrije busbaan. Duidelijk stelt de provincie ook dat er voorlopig meegereden kan worden omdat zij in de toekomst verwacht dat er meer verkeer zal komen, wat voor vertraging van de bus zal leiden. Het zou kunnen dat later de meerijvariant niet meer aan de eisen voldoet die aan het Hoogwardig Openbaar Vervoer worden gesteld.
Met de oproep aan de gemeente heeft Huizen ook de antwoorden gekregen op haar vragen. De wethouder laat weten deze antwoorden nu serieus te gaan bestuderen. "Wij verwachten hiervoor maximaal drie weken nodig te hebben", zei hij vorige week. "Dit zal moeten leiden tot een voorstel aan de gemeenteraad over het standpunt van de gemeente Huizen." Tot slot meldt hij nogmaals dat Huizen zich steeds op het standpunt heeft gesteld dat zij voorstander is van Hoogwaardig Openbaar Vervoer.