Theo Egbrink probeert zo goed en kwaad als het kan zijn tuin te sparen voor schade.
Theo Egbrink probeert zo goed en kwaad als het kan zijn tuin te sparen voor schade. Foto: Bob Awick

'We zagen dat er iets goed mis was en belden de brandweer'

HUIZEN - "Huizen wil de Haven van 't Gooi zijn, maar dit is wel erg overdreven", grapt Theo Egberink maandagavond als de mannen van waterleidingbedrijf PWN de laatste hand leggen aan hun werkzaamheden. De dag erop komen ze nog terug om het gat voor de deur van Egberink aan de Weegbree verder op te vullen. "We hebben voldoende zand besteld."

Tegen elf uur, de tijd weet hij niet meer precies, hoorde Egberink een plof "of iets dergelijks". Daarna keek hij naar buiten en zag water kolken. "Ik riep meteen mijn vrouw Marjo erbij. We zagen dat het goed mis was en belden de brandweer. Die vroeg of het ernstig was en ik zei ja. Even later heb ik ze nogmaals gebeld, want er gebeurde niets. Toen kregen ze wel door dat het serieus was en kwamen ze met vier wagens aan."
Het water vloeide inmiddels rijkelijk over de straten en de putten konden het niet meer aan, waardoor een groot deel van de Weegbree en de Zegge onder water kwam te staan. De brandweer ging op zoek naar putten om het water af te laten vloeien. Die waren niet altijd direct te vinden onder de laag water. Soms stonden ze er tot hun knieƫn in.

Dammetje
"Ik ben een dammetje van zand gaan bouwen om mijn tuin te beschermen tegen het water. Ik houd nogal van tuinieren." Dicht bij het gat dat de gesprongen waterleiding inmiddels had geslagen, staat ook een boom in de tuin van Egberink. "We waren wel even bang dat die het niet zou redden, maar gelukkig staat hij er nog en is het veilig. De heg is echter denk ik niet meer te redden." Hij wijst naar de kromming die er in de heg zit, die keurig door hem is bijgehouden. "Er ligt zeker twintig centimeter zand in. Het is tot halverwege de tuin gekomen. Ik denk dat alle planten eruit moeten, er nieuwe grond in moet en dat ik dan de planten er weer in kan zetten. Er is al iemand van de verzekering geweest. Dat is door de PWN al wel geregeld. Ik belde mijn eigen verzekering, maar die begon meteen over mijn eigen risico." De vrouw van Egberink had die middag een afspraak. "Haar auto stond echter midden in het water en ze is maar thuisgebleven."

Gasleiding ook lek
Na de melding kwam het waterleidingbedrijf snel ter plaatse om de situatie aan te pakken. "De afsluiter bleek vlak bij mij voor de deur te zitten, maar die konden ze door het water niet vinden. Met een laptop zijn ze aan het speuren gegaan en hebben ze verderop in de straat een afsluiter gevonden." Dat betekende dat een aantal straten in de omgeving ook geen water meer had. Ondertussen was de brandweer al water van de straat aan het wegpompen naar het speeltuintje ertegenover. Ook Teeuwissen was met twee wagens bezig met het wegpompen van het water. Nadat het water grotendeels weg was, kon de kapotte leiding worden vervangen. De kracht van het water had er echter ook voor gezorgd dat de gasleiding lek was. Liander moest daarom eveneens ter plekke komen om deze leiding te repareren. Naast geen water, was er dus ook geen gas in de wijk.
"We hebben maar patatjes gehaald. Ik heb meteen voor die jongens meegenomen", meldt Egberink. Met 'die jongens' doelt hij op de mensen van PWN die ook 's avonds nog zo veel mogelijk van de schade hebben hersteld. De stoep is al weer voor een deel betegeld. Er gaapt nog wel een groot gat voor de deur van Egberink. Dat wordt dinsdag gedicht als de lading zand is gebracht. Verder ziet het plantsoentje voor de deur van Egberink er gehavend uit. "We hebben nog geprobeerd dat te redden, maar dat lukte niet. De gemeente zal het weer opnieuw moeten beplanten."
De mannen van PWN zetten er maandagavond rond 20.00 uur een punt achter. Ze zetten het hek dat aan het begin van de straat stond voor het gat. "Je weet maar nooit. Straks komt er iemand de bocht omzeilen en voor je 't weet ligt die er in", zegt Egberink. Met linten zetten ze het gedeelte verder af, zodat duidelijk is dat niemand er mag komen. Het is die avond nog het gesprek van de mensen in de buurt die elkaar tegenkomen op straat. Wonder boven wonder is het bij niemand het huis ingelopen. "Het loopt hier nogal op, dat heeft ons gered", zegt een buurvrouw van verderop, die het pas allemaal hoorde toen ze thuiskwam. Ook Egberink heeft in huis droge voeten gehouden. "Het liep wel de kruipruimte in, maar ook daar is het nu ook al weg. Het is nog wel vochtig."

Het gapende gat dat er maandagavond nog was op de plek van de gesprongen waterleiding.