De Weegbree en Zegge leken wel rivieren in plaats van straten.
De Weegbree en Zegge leken wel rivieren in plaats van straten. Foto: Bob Awick

Wateroverlast Weegbree

HUIZEN - Een gesprongen waterleiding heeft maandagmorgen op de Weegbee en Zegge voor wateroverlast gezorgd. De wegen leken meer op rivieren.
De hele dag is gewerkt om de waterleiding te dichten. Door het vele water was de afsluiter niet meer te vinden en daarom werd verderop in de wijk de waterleiding afgesloten. Hierdoor had een deel pas 's avonds na 18.00 uur weer water. Ook de gasleiding raakte lek door het water, waardoor Liander ook nog ter plaatse moest komen om dit probleem op te lossen. De omliggende straten moesten het daardoor ook zonder gas stellen.
Lees meer op pagina 9.

Opvangverbond voor asielzoekers in regio

Huizen plaatst versneld 30 statushouders

HUIZEN - De gemeente Hilversum gaat samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties uit Gooi- en Vechtstreek zorgen voor een snelle opname van vele honderden asielzoekers in de regio, het zogenaamde 'opvangverbond'. Eemnes hoort hier ook bij. Dit heeft burgemeester Pieter Broertjes gisterenmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

In het weekeinde waren de gemeenten al opgeroepen om te inventariseren waar zij eventueel vluchtelingen kunnen opvangen. Hiermee is de gemeente Huizen nu volop bezig. Het college had gisterenmorgen al besloten om 30 statushouders van de 70 die ze jaarlijks opvangt versneld op te vangen. Hierdoor komen er meer plaatsen vrij in de asielzoekerscentra voor acute vluchtelingen. Op deze manier draagt de gemeente bij aan de regionale samenwerking voor noodopvang van asielzoekers in de regio. Wethouder Janny Bakker was namens Huizen gisteren bij de persconferentie en geeft aan dat er binnen een maand een regionaal plan van aanpak moet liggen. Dit zal dan ook naar de raad moeten.

"Het regionale plan zal voornamelijk gaan om opvang in bestaande, leegstaande gebouwen. Zodra er iets concreets wordt gaat het bestuur eerst naar de gemeenteraad, dan voert het overleg met het COA over de haalbaarheid en daarna gaat ze direct naar de betrokken buurt. De mensen in de betrokken wijken worden dus meegenomen in het proces", aldus Broertjes.

Landelijk voorbeeld
Pieter Broertjes riep partijen in de regio op om zich aan te sluiten bij het initiatief: "Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers riep overheden onlangs op om de nijpende kwestie van de grote toestroom asielzoekers gezamenlijk en in regioverband aan te pakken. Het COA zal met ons meewerken aan de tijdelijke opvang op verschillende plaatsen in onze regio. Daarbij zal het gaan om verspreide opvang. Hopelijk kunnen we in deze regio een landelijk voorbeeld vormen voor een dergelijke aanpak."