De stichting achter de Matthäus Passion.
De stichting achter de Matthäus Passion. Foto: Bob Awick

Deo Juvante verplaatst concert voor Matthäus Passion

door Floris Hulleman

HUIZEN - Het Huizer koor Deo Juvante verplaatst volgend jaar eenmalig het Passie-Paasconcert. Dit omdat het concert samenvalt met de eerste uitvoering van de Matthäus Passion. Het koor heeft de uitvoering daarom verplaatst naar zaterdag 19 maart, het weekend voor de Stille Week, zodat mensen van beide concerten kunnen genieten.

Het was groot nieuws in april van dit jaar: Huizen krijgt volgend jaar zijn eigen Matthäus Passion. Op woensdagavond 23 maart moet de eerste uitvoering plaatsvinden in de Oude Kerk. Iedereen was opgetogen, alleen hadden leden van Deo Juvante een kanttekening. Zij organiseren namelijk al meer dan 15 jaar op die avond het Passie-Paasconcert, een vertolking van het lijdens- en opstandingsverhaal van Jezus zoals omschreven staat in het bijbelboek Marcus.

Traditie
De voorzitster van Deo Juvante, Ans Haarman, was op vakantie toen het nieuws over de Matthäus Passion bekend werd gemaakt. "Ik kreeg een mail van een lid van het koor. Het scheen in de krant te hebben gestaan." Voor Haarman is die specifieke woensdagavond belangrijk. "We zijn een Huizer koor en hebben dit al jarenlang als traditie op die avond. Wij brengen die avond het lijdensverhaal met inleving en beleving. En daar krijgen wij altijd veel reactie op", legt de voorzitster uit.
Volgens Eduard Rebel, bestuurslid van de Stichting Matthäus-Passion Huizen, is de verwarring ontstaan doordat ze het concert van Deo Juvante niet hebben opgemerkt. "Als stichting betreuren wij dit zeer. Door onze samenwerking met COV Gorkum uit Gorinchem, waarmee wij samen de Matthäus uitvoeren, kwamen wij uit op de woensdag in de Stille Week."

Contact
Bij terugkomst van haar vakantie nam voorzitster Ans Haarman contact op met de stichting. "Met twee leden van ons koor en twee leden van de stichting van de Matthäus Passion hebben we een avond gezeten. Wij hebben toen een goede avond gehad. Er was geen ruziesfeer." Ook Rebel was tevreden over het gesprek."Het was een zeer vriendelijk, begripvol gesprek. Wij snappen ook de verwarring bij Deo Juvante en zijn blij met het overleg en de oplossing die is gevonden", aldus het bestuurslid van de stichting.
Om te voorkomen dat de concerten in de toekomst op dezelfde datum gepland worden, blijven de koren hierover in contact met elkaar. "Na het concert in maart 2016 gaan we evalueren en gaan met de datum van 2017 aan de slag. Wij zullen goed blijven communiceren met elkaar en wellicht kan er op meerdere terreinen een samenwerking ontstaan tussen de Huizer koren, zodat iedereen de juiste ruimte wordt gegeven', aldus Eduard Rebel van Stichting Matthäus-Passion Huizen.

Wethouder
Inmiddels heeft ook wethouder Janny Bakker zich in het gesprek gemengd en de twee partijen uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. Daarin zal gekeken worden hoe de twee partijen in 2017 eventueel samen kunnen werken, bijvoorbeeld op het gebied van promotie.