Na het onderzoek zijn de auto en het slachtoffer weggehaald. Nu duidt niets op de plek meer op de schietpartij.
Na het onderzoek zijn de auto en het slachtoffer weggehaald. Nu duidt niets op de plek meer op de schietpartij. Foto: Bob Awick

Bewoners verwerken moord op buurman

HUIZEN - De Rendier ligt er maandagavond sereen bij. De zon schijnt op de natte toppen van de bomen, want het heeft even ervoor geregend. Het is er stil. Niets wijst er nog op dat hier vijf dagen eerder een bewoner is doodgeschoten voor zijn huis en de buurt in rep en roer was.

door Carin van den Berg

Nadat op de avond van de moord de 'ramptoeristen' naar huis waren, was de politie nog lang bezig met zijn onderzoek. Het was een heftige gebeurtenis, maar toch gaven bewoners uit de buurt aan zich op dat moment niet minder veilig te voelen. In hun ogen is het een liquidatie geweest. Maar waarom? Dat is ze een raadsel. Over de aanleiding wordt druk gespeculeerd, niet omdat ze iets weten, maar omdat ze het willen verklaren. Ook op maandagavond is er nog niet veel meer bekend en doen nog steeds allerlei verhalen de ronde. Veel buren hebben in ieder geval met elkaar gesproken en verteld waar zij waren op het tijdstip van de schietpartij en wat zij hebben gezien. En hoe zij de dagen erna hebben ervaren.

Zo vragen zij zich af waarom het zo lang heeft geduurd voordat de politie contact opnam met de vrouw van het slachtoffer, die thuis was. "Vaak als we ter plekke komen, moeten we eerst andere zaken regelen", zegt een woordvoerder van de politie. "We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de omgeving veilig is en we moeten een aantal dingen regelen. En we moeten te weten komen wie het slachtoffer is. In dit geval weet ik niet hoe lang het precies heeft geduurd."

Burgemeester
Inmiddels heeft de burgemeester op donderdag een brief gestuurd naar de bewoners, waar hij zijn medeleven betuigt. "Dat vond ik wel heel erg fijn", zegt een buurtbewoner. Ook is er in overleg met de gemeente een speciale telefoonlijn geopend bij de GGD waar mensen hun verhaal kwijtkunnen. "We zijn een keer gebeld door iemand die ook even wilde zeggen het fijn te vinden dat de burgemeester die brief had geschreven. Voor de rest speelt Slachtofferhulp een grote rol en de jeugd- en gezinsverpleegkundige die de contacten heeft met de scholen", vertelt een woordvoerder.

Kinderen
Omdat het mooi weer was, waren er op het moment van de schietpartij veel kinderen buiten. Sommige hebben het zien gebeuren of hebben kort daarna het slachtoffer gezien. De volgende dag is al actie ondernomen waar het nodig was. Ook geeft Slachtofferhulp Nederland aan dat zij ouders kunnen helpen bij het begeleiden van hun kinderen, bijvoorbeeld door te zeggen of het gedrag dat kinderen vertonen nadat ze zoiets schokkends hebben meegemaakt normaal is.
Slachtofferhulp staat na de schietpartij een aantal mensen bij. "Maar we gaan nooit op individuele zaken in. We kunnen wel wat vertellen over het beleid. In principe spreken we met de mensen die zelf aangeven hulp nodig te hebben. Als iemand anders belt, dan gaan we daar niet op in totdat die persoon zélf contact met ons opneemt", vertelt een woordvoerder. Nabestaanden worden intensiever geholpen. Slachtofferhulp heeft ook juridische medewerkers die kunnen begeleiden bij een eventuele strafzaak. Zover is het hier echter nog niet. Eerst moet de dader nog worden gevonden.

'Vaak als we ter plekke komen, moeten we eerst andere zaken regelen'