Wethouder Janny Bakker opent de nieuwe locatie van de egelopvang aan de Landweg 3 in Huizen.
Wethouder Janny Bakker opent de nieuwe locatie van de egelopvang aan de Landweg 3 in Huizen. Foto: Bob Awick

Nieuwe locatie egelopvang officieel geopend

door Floris Hulleman

HUIZEN - De Stichting Egelbescherming Nederland opende afgelopen zaterdag tijdens de open dag officieel haar deuren van het nieuwe onderkomen. Sinds deze zomer is de stichting gevestigd aan de Landweg 3 in Huizen. Volgens voorzitter Jenny Kleve was de verhuizing hoognodig. "Het was in het oude pand niet te doen en dit nieuwe pand voldoet weer aan onze eisen."

Met een druk op de knop opende wethouder Janny Bakker afgelopen zaterdag het nieuwe onderkomen van de egelopvang. De opvang vond, na een zoektocht van vier jaar, plek in Huizen. Samen met wijkcentrum Meentamorfose nemen ze plaats in het tot voor kort leegstaande schoolgebouw, waar vroeger de PCBS van der Brugghenschool gevestigd was. Bij De Stichting Egelbescherming Nederland worden gewonde, zieke en verweesde egels en eekhoorns opgevangen, om deze na herstel weer terug te plaatsen in de natuur. Daarnaast geeft de stichting informatie en advies, onder meer op scholen. Op dit moment is er bij de opvang sprake van een heuse 'babyboom'. De kraamafdeling ligt bijna helemaal vol met zwangere egeltjes en jonkies, al verwacht de stichting in oktober en november de meeste dieren op te vangen.

Voor Jenny Kleve, voorzitter van de Stichting Egelbescherming Nederland, wordt met de opening van het pand een hectische tijd afgesloten. Al sinds medio 2011 was zij naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. "We zaten eerst op het industrieterrein van Naarden, op de eerste etage. Om boven te komen moesten wij elke keer een enorm steile trap op. Dan moest je met grote bakken met dieren omhoog, dat was bijna niet te doen. Daarbij was het niet de ideale omgeving. Zo hadden wij bijvoorbeeld geen buitenruimte." Ook financieel werd de situatie nijpend voor de stichting. "Vanaf 2008 konden wij ook de huur niet meer opbrengen."
Genoeg aanleiding voor Kleve om te zoeken naar een nieuwe locatie. Een lastige klus, bleek snel. Gelukkig voor de stichting mengde de Huizense wethouder Janny Bakker zich in het proces. "Janny Bakker en haar ambtenaren hebben zich hard gemaakt voor het huisvesten van de opvang in Huizen. De gemeente heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel en ik ervoer een enorme betrokkenheid. Ik vind echt dat de gemeente Huizen dicht bij de bevolking staat. Bij andere gemeenten merk je wel dat dit iets anders ligt." Na een lang proces van onderhandelen kwam uiteindelijk vorig jaar november het groene licht. "Wij hebben onder meer met de gemeente afgesproken dat er bij de opvang ook een vorm van dagbesteding komt. Daarbij verwachten we dat de zorg zal toenemen. Dus we zijn een stuk geprofessionaliseerd."

Toen eenmaal de toestemming voor de huisvesting was gekomen, moest er nog wel veel gebeuren aan het pand. "De school is vrij oud en wij zitten in het oude gedeelte. In een paar maanden tijd moesten we het upgraden naar 2015, dus het was heel krap tijd om te verbouwen. We hebben onder meer een paar wanden weggehaald, deuren verplaatst en ruimtes opnieuw ingericht." Buiten de verbouwing moest Kleve met haar team ook goed nadenken over de indeling. De egelopvang dient namelijk meerdere doelen. "Het is een enorme organisatie, met zo'n 100 vrijwilligers. We zijn bijna een medisch centrum, waar we werken met zieke en gewonde dieren. We zijn de grootste opvang van Europa met een hoop kennis. Wij behandelen dieren met longontstekingen, worminfecties, tumoren en breuken. En daarnaast hebben wij een doctorandus die hier onderzoek doet." Het is volgens de voorzitter zelfs zo dat ze vaak telefoontjes krijgen van dierenartsen die vragen hebben. Aangezien ze bij de opvang al 18 jaar dieren helpen en onderzoeken, hebben ze inmiddels veel kennis verzameld.