Genieten van het draaiorgel tijdens de wandeling dinsdag.
Genieten van het draaiorgel tijdens de wandeling dinsdag. Foto: Cees Croes

Alzheimer Week in Huizen: 'Beleef Dementie'

HUIZEN - Om de aandacht te vestigen op dementie is het ieder jaar op 21 september Wereld Alzheimer Dag. In het Gooi dit jaar niet één dag, maar een Alzheimer Week in Huizen van 21 tot en met 26 september.

Er zijn iedere dag activiteiten voor mensen met geheugenproblemen of dementie, voor familieleden en mantelzorgers en voor mensen die als vrijwilliger of vanuit hun werk met dementerenden in aanraking komen.

Een greep uit de activiteiten: Dinsdag 22 september was er een zintuigenwandeling in Huizen. Donderdag 24 september is er een duofietstocht door Huizen voor mensen met dementie en hun begeleiders. Met toneel en zang in De Boerderij wordt de Alzheimer Week zaterdag 26 september afgesloten. De voorstelling 'Oma's oma' met Ida van Dril gaat over ouder worden, vergeten en herinneren en is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar, ook voor mensen met dementie. Daarna kan er worden meegezongen met een seniorenkoor.

Dementievriendelijke gemeente
In een dementievriendelijke gemeente worden mensen met dementie volledig geaccepteerd. Het taboe rond alzheimer is doorbroken. Het dagelijks leven van mensen met geheugenproblemen wordt zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. In augustus kregen de gemeente Huizen en juwelier CaRé al een vignet met 'dementievriendelijk' van de Stichting Alzheimer Nederland.

De Alzheimerweek in Huizen is bestemd voor alle inwoners van het Gooi en omstreken. Op de website www.dementievriendelijkhuizen.nl is het programma te vinden en kan men zich aanmelden.