Een oefening aan de rekstok in het prille begin van turnvereniging Turnlust.
Een oefening aan de rekstok in het prille begin van turnvereniging Turnlust. Foto's: Turnlust

Turnvereniging Turnlust viert 75-jarig jubileum

HUIZEN - Turnvereniging Turnlust bestaat 75 jaar. Dit jubileumfeest viert de vereniging aanstaande zaterdag met een speciaal verzorgde middag in Spant! in Bussum met om 13.30 en om 20.00 uur een spectaculaire show waarin de vereniging laat zien waar zij voor staat. Turnlust opgericht op 18 december 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog, kent inmiddels een rijke geschiedenis. Van glorietijden tot interne ruzies en van sportsuccessen tot een grote verhuizing. Voorzitter Ferry de Hoogen is uitermate trots: "Ik denk dat je zeker kunt zeggen dat we het heel goed doen."

Een bijzonder feestelijk jaar voor de Huizer gymnastiek- en turnvereniging Turnlust, gevestigd in de Baat. Dit jaar mogen er namelijk 75 kaarsjes worden uitgeblazen. Voor deze speciale gelegenheid is er zaterdag een middag georganiseerd in Spant! In Bussum. "Het wordt een jubileumshow waarin alle disciplines laten zien wat ze kunnen, in de vorm van een drie uur durende theatershow", vertelt voorzitter Ferry de Hoogen, die maar wat graag vertelt over het rijke verleden van de turnvereniging. De vereniging startte op een moment dat je het niet meteen zou verwachten, namelijk in de Tweede Wereldoorlog. "Ondanks dat Nederland bezet gebied was, waren er toch een paar mensen die er iets voor voelden om in 1940 deze club op te richten." Eerder waren er al activiteiten bij vereniging Koningin Wilhelmina, maar die werd in 1937 ontbonden. "Toen daarmee gestopt was, bleek dat toch een enorm gemis", vertelt de voorzitter. Met 75 geïnteresseerden werd een vergadering georganiseerd waarna besloten werd om een nieuwe turnvereniging op te richten.

Voorschriften
De turnvereniging was meteen een succes. Wel werd er een duidelijk kledingvoorschrift ingevoerd. "De heren moesten een wit shirt met lange mouwen aan en daaronder een zwarte korte broek. Bij uitvoeringen mocht dit een lange witte broek zijn. De dames moesten een zwart gymnastiekjurk aan met witte ceintuur, een punthalsje en korte, poffende mouwtjes. Tot slot moest men een klokkend rokje aan dat op de knieën zittend hoogstens 5 cm van de grond mocht hangen", leest De Hoogen uit een van de boekjes van het 25-jarig jubileum.
Het succes was echter van korte duur toen de bezetters voorschreven dat alle sportverenigingen in één bond moesten worden opgenomen. "Kennelijk om de sport meer te 'verduitsen'." Turnlust besloot hier niet aan mee te doen en werd op papier ontbonden. "De mannen zijn toen nog een poosje als privégroep doorgegaan."

Bevrijding
Drie jaar later, kort na de bevrijding van Nederland, kwamen een aantal bestuursleden van de opgeheven vereniging opnieuw bij elkaar. Op de planning stond een vergadering over het opnieuw opstarten van Turnlust. "Er bleek genoeg animo om te starten." Naarmate het steeds beter ging met Nederland zag ook de turnvereniging zijn ledenaantal flink stijgen. "In tien jaar tijd was de vereniging gegroeid naar 600 leden. En op het hoogtepunt waren dat er zelfs 1.000. Dat is echt heel veel", vertelt de voorzitter. Op dit moment zit het ledenaantal van de turnvereniging weer rond de 600.

Rondzwerven
In al die jaren had de vereniging niet echt een vaste locatie. "In het begin was de vereniging nog wel even gevestigd aan de Doolhofstraat in Huizen. Daar was een soort gymzaal met een barretje. Maar daarna zijn er verschillende locaties geweest, vooral veel gemeentezalen, zoals bijvoorbeeld aan de Delta." Het lastige van deze locaties was dat er elke week opnieuw moest worden opgebouwd. Het voelde voor de vereniging niet als een eigen plek.

De Baat
Hier kwam verandering in toen er eind negentiger jaren werd gesproken over een mogelijk vaste locatie. "Het toenmalige bestuur, onder aanvoering van Henk van Leeuwen, heeft daar hard voor gevochten." En met succes, want in 2002 nam de turnvereniging zijn intrek in de Baat aan de IJsselmeerstraat in Huizen. "Wij gingen van losse zaaltjes opeens naar een professionele turnhal. Dat was een enorme mijlpaal. Opeens hadden wij ingerichte zalen met een turnvloer", vertelt De Hoogen enthousiast.

Succesformule
Inmiddels doet de vereniging veel meer dan alleen maar turnen. Mensen kunnen onder andere terecht voor pilates en aerobics en er is aangepast sporten voor mensen met een beperking. Volgens de voorzitter is dit brede aanbod mede de oorzaak van het grote succes. "Het blijkt een succesformule die door de jaren heen goed is bestuurd." De uitdaging is dan ook om dat de komende jaren vol te houden. "Je moet altijd blijven innoveren. Maar het bewegen is de basis voor elke sport en mensen zullen dat toch altijd blijven doen. Daarom zal Turnlust over 25 jaar nog steeds bestaan."

Voor de jubileumshows zijn nog kaarten verkrijgbaar vanaf 45 minuten van de shows in Spant!

De vlaggendrager van Turnlust.
Een lid van de vereniging op de turnmat.
Een optreden tijdens het 25-jarig jubileum.
Een uitvoering tijdens het 25-jarig jubileum.
Turnsters doen oefeningen met de hoepel.
De vereniging in de begintijd.