Konijnenholletjes kunnen zorgen voor vervelende blessures.
Konijnenholletjes kunnen zorgen voor vervelende blessures. Foto: Bob Awick

Voetbalvelden konijnvrij
door plaatsing hekwerk

door Floris Hulleman

HUIZEN - De voetbalverenigingen s.v. Huizen en HSV de Zuidvogels nemen maatregelen tegen de overlast van konijnen uit het omliggende natuurgebied. Door fijnmazig gaashekwerk in te graven onder het bestaande omheiningshekwerk hopen de clubs konijnen te kunnen weren van het terrein. De kosten voor het plaatsen van het hekwerk, ongeveer 30.000 euro, worden volledig gedragen door de gemeente. De hekken zelf worden door vrijwilligers geplaatst.

De natuurgrasvelden van beide clubs hebben te lijden onder de konijnen die massaal holen graven in en rond het veld. De dieren komen naar de verenigingen vanwege het lekkere gras. "Bij het sportcomplex is het gras altijd lekkers vers gemaaid en daar houden die konijntjes van. Ze komen het terrein op en beginnen in de velden te graven omdat ze ook de wortels van het gras willen eten", vertelt vicevoorzitter Hans Massop van voetbalvereniging HSV de Zuidvogels.
Het resultaat zijn holletjes van vijf tot tien centimeter. "Je kunt daar als voetballer met je voet in komen en blijven hangen. Gevolg kan zijn dat je je voet verzwikt of je been breekt." Het is ook mogelijk dat een scheidsrechter een voetbalveld afkeurt. "Wij zijn een vereniging met intensief gebruik en kunnen geen veld missen. Gelukkig is het nog niet gebeurd."

Gaten vullen
Elke zaterdag om zeven uur 's ochtends inspecteren nu twee medewerkers van de voetbalvereniging alle velden. "Ze lopen rond met een grote wagen met zand en vullen de gaten. Ze komen vaak acht tot tien gaten tegen die allemaal groot genoeg zijn om je voet te verzwikken. Je kunt dan de gaten dichtgooien, maar dat maakt het nog geen gesloten grasmat. Die worden natuurlijk weer snel opengelopen", vertelt Massop.

Na het probleem te hebben aangekaart bij de gemeente, eigenaar van de grond, is er naar een oplossing gezocht. "De konijnen wegjagen heeft geen zin aangezien ze toch allemaal terugkomen", volgens Massop. Ook het afschieten van de beesten is geen optie, aangezien de gemeente in het collegeprogramma heeft opgenomen zo diervriendelijk mogelijk om te willen gaan met dieren die overlast geven. Toen ontstond het idee om het hekwerk te verlengen.

Gaashekwerk
Met het uiteindelijke besluit om met het gaashekwerk te gaan werken, denkt Massop dat er een effectieve oplossing is gevonden. "Wij gaan vijftig centimeter de grond in. Dan is het voor konijnen niet meer interessant om eronderdoor te graven." De vicevoorzitter hoopt in maart 2016 te kunnen beginnen met de klus.