Monica Lemmens en Marian van den Berge van de Amnesty International-afdeling in Huizen in actie op de Huizerdag.
Monica Lemmens en Marian van den Berge van de Amnesty International-afdeling in Huizen in actie op de Huizerdag. Foto: Monica Lemmens

'We krijgen veel vragen over de grote stroom vluchtelingen'

HUIZEN - De Amnesty-groep in Huizen telt 15 actieve leden die zich inzetten voor politieke gevangenen en er alles aan doen om het werk van Amnesty International bekendheid te geven. Zo voerde de groep tijdens de Huizerdag actie voor Norma Cruz uit Guatemala. Coördinator Gert-Jan van Dommelen spreekt van een geslaagde dag. "We hebben 300 handtekeningen voor haar opgehaald."

door Koosje de Beer

"Eens in de twee maanden komen we als groep bij elkaar om de lopende zaken op elkaar af te stemmen", vertelt Gert-Jan van Dommelen. "Dan praten we ook over de gezamenlijke activiteiten, zoals de actie op de Huizerdag. Behalve de vaste leden hebben we als groep ook een netwerk van veel vrijwilligers die we kunnen vragen om mee te helpen als we een bepaalde activiteit willen opzetten."
Het was geen toeval dat de groep besloot op de Huizerdag actie te voeren voor Norma Cruz uit Guatemala, een mensenrechtenactiviste die opkomt voor de rechten van vrouwen en vooral voor de bescherming van jonge vrouwen en meisjes. Haar organisatie Sobrevivientes wat 'de overlevenden' betekent, steunt de moeders van meisjes die vermoord zijn door leger en politie. "Het is geen leuk verhaal," waarschuwt Van Dommelen, "maar ook nu nog worden ieder jaar ruim 800 meisjes in Guatemala verkracht en gedood." De Amnesty-groep in Huizen voert al 10 jaar actie voor Norma Cruz en heeft inmiddels een band met haar opgebouwd. "We kregen dit jaar twee brieven van haar waarin ze onze groep bedankte voor de steun. Ook de ambassadeur van Guatemala in Den Haag liet ons weten dat zij nog leeft dankzij de aandacht die ze, onder andere door onze acties, krijgt in de kranten in Guatemala. De handtekeningen die we tijdens de Huizerdag hebben opgehaald, zullen zeker aan die publiciteit bijdragen!"

Op de Huizerdag, maar ook daarbuiten, krijgen Van Dommelen en de groepsleden veel vragen over de grote stromen vluchtelingen die naar Europa komen. "Als Amnesty-leden proberen we zo goed mogelijk uit te leggen waarom de vluchtelingen 'nu ineens' hiernaartoe komen en wat we het beste kunnen doen voor hun veiligheid. Volgens Amnesty moeten vluchtelingen meer dan nu het geval is een toekomstperspectief krijgen, dus een betere toegang tot werk en onderwijs. In de vluchtelingenkampen in de regio is daar nu vrijwel geen sprake van."

Het najaar staat voor de groepsleden in het teken van de activiteiten rond 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Woensdag 9 december is de prijsuitreiking van de Gedichtenwedstrijd 'Dichter bij Vrijheid' door de burgemeester in het gemeentehuis. Het is een wedstrijd voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen, waaraan bijna alle scholen in Huizen meedoen. Van Dommelen: "Ik vind die prijsuitreiking altijd een hoogtepunt in het jaar, hoewel het voor ons wel wat werk met zich meebrengt, omdat wij in een aantal scholen ook een les geven waarin we vertellen over Amnesty en kinderrechten."
Schrijfmarathon
Op de Dag van de Mensenrechten zelf organiseert Amnesty een wereldwijde schrijfmarathon. In Huizen doen het Erfgooiers College en de SG Huizermaat hieraan mee. "Bijzonder is dat de twee scholen dit jaar gaan samenwerken", besluit de coördinator van Amnesty Huizen. "Het plan is dat de leerlingen brieven of groetenkaarten schrijven voor zes gewetensgevangenen om hen een hart onder de riem te steken en misschien wel vrij te schrijven."