De Commisaris van de Koning kijkt samen met wethouder Janny Bakker belangstellend naar de demonstratie bij Thales in Huizen.
De Commisaris van de Koning kijkt samen met wethouder Janny Bakker belangstellend naar de demonstratie bij Thales in Huizen. Foto: Pieter Magielsen/NFP

Thales Huizen opent hightech securityafdeling

HUIZEN – Thales Huizen opende maandag een nieuwe afdeling voor cybersecurity. Met de komst van dit centrum is het bedrijf in staat om voor andere bedrijven, overheden en instellingen mogelijk gevaar in kaart te brengen. Volgens directeur Marcel Grisnigt van Thales Huizen is dit een mooie prestatie voor de gemeente. "Het is belangrijk dat men zich realiseert dat dit in Huizen wordt gedaan.''

Terwijl je zou verwachten dat er een feestelijke opening zou zijn bij de vestiging van Thales in Huizen, was het er maandag aardig stil. Besloten was namelijk om uit te wijken naar Den Haag, de stad die zich sinds 2013 actief opwerpt als cybersecuritycentrum van Nederland.

Security Delta
Met de oprichting van The Hague Security Delta is er een groeiend netwerk ontstaan van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in binnen- en buitenland. Een plek waar Thales Huizen maar wat graag zijn nieuwste paradepaardje wilde presenteren aan geïnteresseerden.

Bezoek
Wel werd er afgelopen vrijdag, tijdens het bezoek van commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes, uitgebreid stilgestaan bij het nieuw geopende Security Operations Centre. Met eigen ogen kon Remkes daar zien dat de vestiging van Thales in Huizen beschikt over een van de nieuwste technologieën op het gebied van cybersecurity. "Wij kunnen met dit centrum netwerken monitoren op cyberaanvallen of virussen. Voor een bedrijf kunnen wij bijvoorbeeld in kaart brengen hoe de risico's eruitzien. Wij zijn dus een preventieve detectie." Een goed voorbeeld van innovatie, vindt Grisnigt. De commissaris van de Koning was dan ook zeer onder de indruk van het bezoek aan Thales, liet hij later weten aan de gemeenteraad.
Volgens de directeur van Thales Nederland hebben bedrijven die aangesloten zijn bij dit centrum een enorme voorsprong. "Het duurt nu ongeveer 229 dagen voordat een 'infusion' in een systeem ontdekt wordt. Doordat wij netwerken kunnen monitoren en die risico's in kaart kunnen brengen, duurt dat bij ons slechts enkele seconden", legt Marcel Grisnigt uit.

Samenleving
Daarbij is deze service niet alleen van belang voor het bedrijf of de instelling zelf, ook voor de samenleving is het belangrijk, zo stelt Grisnigt. "Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis waar systemen opeens uitvallen; dat heeft gevolgen voor meerdere onderdelen van het ziekenhuis en de patiënten die daar liggen."
Ook bijvoorbeeld de verwerking van de uitbetalingen van uitkeringen of het innen van belastingen kan door een virus of storing in het geding komen. "Daarom vond ik het heel belangrijk dat dit ook belicht werd en hebben wij het bezoek van meneer Remkes daar op gefocust."

Belang
Naast het bezoek aan de nieuwe afdeling voor cybersecurity, kreeg de commissaris van de Koning ook een rondleiding op een andere belangrijke afdeling van Thales Huizen.
"In Huizen worden meer activiteiten gedaan, waaronder het onderhoud van het OV-systeem van Nederland. Deze afdeling heeft hij ook gezien en ook hier was hij van onder de indruk."

Nagedacht
Om dit alles zo goed mogelijk te kunnen tonen tijdens de rondleiding is goed nagedacht over het bezoek van de commissaris van de Koning aan Thales.
"Wat wij graag wilden is dat meneer Remkes kon zien dat Thales meer doet dan alleen militaire communicatie", benadrukt de directeur van Thales.