Johan Remkes in gesprek met de raad afgelopen vrijdag.
Johan Remkes in gesprek met de raad afgelopen vrijdag. Foto: Bob Awick

Remkes spreekt met raad over opvang vluchtelingen

HUIZEN - Het bezoek van de commissaris van de Koning Johan Remkes afgelopen vrijdag aan Huizen was aanleiding om te praten over hét actuele onderwerp van dit moment: de opvang van vluchtelingen. Remkes liet daarbij weten dat een inventarisatie, gemaakt door de burgemeester van Hilversum, maandag zou worden besproken met de gemeentebestuurders uit de regio. Op de lijst zouden mogelijke opvanglocaties staan.

De provincie maakte dinsdag na dit overleg bekend dat het nog even gaat duren voor bekend wordt waar precies vluchtelingen opgevangen gaan worden op deze geïnventariseerde locaties. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt op dit moment of deze locaties namelijk geschikt zijn om voor langere tijd vluchtelingen op te vangen. Wel zal gekeken worden of op bestaande gebouwen op Crailo de crisisopvang van vluchtelingen kan plaatsvinden. Het gaat dan om ruimte voor ongeveer 100 personen.

Crisisopvang
Crisisopvang is bedoeld voor de eerste 72 uur en vindt kortlopend plaats in bijvoorbeeld sporthallen, maar een aantal vluchtelingen is al meermaals van sporthal naar sporthal verhuisd door plaatsgebrek in reguliere opvangcentra of in een van de noodopvanglocaties die voor enkele jaren worden gerealiseerd. Onderzocht wordt nu of deze crisisopvang voor enkele maanden in bestaande gebouwen op Crailo kan worden ingericht. Hier kunnen dan de vluchtelingen terecht die nu door de regio zwerven.

De provincie ziet Crailo voorlopig niet zitten als locatie voor langdurige opvang van mensen die inmiddels te horen hebben gekregen dat zij in Nederland mogen blijven, zoals voorheen op deze locatie het geval was. De provincie heeft de gemeenten wel aangeboden dat zij een stuk van het terrein kunnen kopen zodat zij zelf kunnen beslissen wat zij daarmee willen doen. De gemeenten hebben laten weten niet meteen geld te lappen voor deze oplossing en in gesprek te blijven over Crailo omdat zij dit de beste plek voor grootschalige opvang vinden.

De raad van Huizen overlaadde vrijdag de commissaris van de Koning al met veel kritiek over dit onderwerp. Ze verweet de provincie niet proactief mee te willen werken aan een mogelijke inpassing van een opvanglocatie voor asielzoekers in de Palmkazerne in Crailo. De PvdA verweet de provincie dat ze 'weinig gevoel voor urgentie zou hebben' en het probleem wegzet als een 'economisch probleem'.

Te gelden maken
Remkes reageerde door te stellen dat er voor het zomerreces gesprekken zijn geweest met onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Bussum. "Ik heb toen tegen het COA verteld dat zij het huurcontract voor het terrein hebben opgezegd en dat wij nu bezig zijn met marktoriëntatie voor woningbouw op dat terrein." Het verzoek van het COA in dat gesprek was een optie om het terrein opnieuw te huren voor een periode van 10 jaar. Dit vond de commissaris een te lange periode. "Wij zijn nu bezig met die marktoriëntatie. Wij hebben die grond toentertijd voor een veel te hoge prijs van Defensie gekocht en daar moet een einde aan komen. Dat willen wij te gelde maken."

Inventarisatie
Volgens Remkes zou er naast de Palmkazerne te Crailo ook een bredere inventarisatie gemaakt worden door de gemeenten. Hij wilde deze inventarisatie eerst afwachten. "Anders wordt het gesprek veel te goedkoop. Ik wil wel graag een gesprek faciliteren, maar wel binnen de kaders. Crailo is een optie, maar ik wil wachten op andere opties." Toen eenmaal bekend werd dat er een bredere inventarisatie zou worden besproken door gemeentebestuurders, vroegen meerdere raadsleden of zij deze opties ook konden krijgen. Meerdere malen liet Remkes weten hier niet meteen gehoor aan te willen geven, tot ongenoegen van de Huizense raad.
Op pagina 3 het bezoek van Remkes aan Thales.