1993: 't Bloed kruipt waar 't nijt gaen kan, het Huizer toneel is het handelsmerk van Ontwaakt.
1993: 't Bloed kruipt waar 't nijt gaen kan, het Huizer toneel is het handelsmerk van Ontwaakt. Foto's: Ontwaakt

Huizer toneelvereniging Ontwaakt viert 75-jarig bestaan

HUIZEN - Toneelvereniging Ontwaakt bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat onder andere met de jubileumvoorstelling 'Een rits te ver'. Deze klucht wordt op 6 en 7 november opgevoerd in Cinema de Graaf aan het Plein 2000. Het zal, met de teruglopende subsidie, waarschijnlijk de laatste grote productie worden in dit theater, verwacht de toneelvereniging.

Het was even zoeken, maar uiteindelijk koos de toneelvereniging Ontwaakt voor deze klucht, geschreven door Jon van Eerd.

Leuke klucht
Carina van Beek, aangesloten bij toneelvereniging Ontwaakt, is zeer verheugd over het komende toneelstuk. "Het is een hele leuke klucht, bedacht door John van Eerd. Hij in 2005 in première gegaan en het was een geweldige hit in de theaters. Het speelt zich af op een camping. En daar komt een inspecteur om te kijken of het wel allemaal goed gaat op die camping, maar wie de inspecteur is blijft de vraag", vertelt Van Beek in een interview met Radio 6FM.

Zangkoor
Met de twee toneelvoorstellingen wordt gevierd dat de vereniging al lange tijd bestaat en dat met een onzeker verleden. Voor het begin van de toneelvereniging moeten we terug naar 1 mei 1940 toen het zangkoor, opgericht onder de naam Ontwaakt, zijn eerste toneelstuk opvoerde. Het enthousiasme was zo groot dat niet veel later een Huizer toneelvereniging werd opgericht met dezelfde naam. De contributie bedroeg toen 10 cent per week.

Thuis gerepeteerd
Bij gebrek aan repeteerruimte werd er in eerste instantie na de oorlog thuis gerepeteerd. Vervolgens werd er ook geoefend in het zaaltje 'boor' boven de toenmalige melkfabriek op de hoek van de Kerklaan. Na deze locatie volgden diverse andere locaties, waaronder een bovenlokaal van de openbare lagere school aan de Schoolstraat.

Eigen locatie
De vereniging moest roeien met de riemen die zij had als het ging om toneelaccommodaties. Na lang onderhandelen kreeg Ontwaakt de beschikking over een eigen repetitieruimte aan de Schoolstraat. Op 3 januari 1978 werd deze locatie feestelijk geopend.
Het was echter van korte duur, want nog geen drie jaar later werden ze 'verdreven' naar een andere locatie.

Studio Bakboord
Uiteindelijk lukte het de vereniging om na ruim 50 jaar een vast onderkomen te vinden. Op 3 april 1993 werd het clubgebouw officieel geopend en werd tevens het naambord van het gebouw onthuld: Studio Bakboord.

Huizer toneel
Een belangrijke rol in de geschiedenis van de toneelvereniging is ook het Huizer erfgoed. Als actieve toneelvereniging in Huizen voelen zij zich betrokken en verantwoordelijk om een actieve rol te vervullen bij het behouden van de Huizer cultuur. Dit doen zij door middel van het spelen van stukken in originele Huizer klederdracht en in het originele Huizer dialect. Voorstellingen waar jaarlijks honderden mensen op afkomen.
Ontwaakt kent rijke geschiedenis waarin veel is gebeurd. Maar ondanks het feestje plaatst de toneelvereniging ook een kritische noot in dit jubileumjaar. De vereniging 'leeft' al jaren zonder subsidie. Ze krijgen alleen een bijdrage voor de huur van theater Graaf Wichman, de verdere kosten voor de voorstellingen dragen zij zelf. Ze zijn dus grotendeels zelfvoorzienend. Toch is de vereniging bang dat door het verminderen van de subsidie van de gemeente volgend jaar dat de vereniging niet meer zo groots kan uitpakken als zij nu doet. De vraag is dan ook of de zaalhuur en het bouwen van de grote decors in de toekomst nog gefinancierd kunnen worden.

Enthousiast
Maar ondanks dit smetje op de feestvreugde is er van ophouden geen sprake. De vereniging bedankt de trouwe leden en donateurs en zal de voorstellingen blijven doen in haar eigen minitheater. Ook over aanwas van nieuwe leden is er geen klagen. "We zijn nog steeds een hele enthousiaste club en we organiseren nog genoeg", aldus Carina van Beek.

 Jaren '50: scene uit Schakels van H. Heijermans, Verenigingsgebouw.