Opa Piet gaat op zijn oude fiets rijden om geld op te halen voor de stichting.
Opa Piet gaat op zijn oude fiets rijden om geld op te halen voor de stichting. Foto: Monique Soeteman

Opa Piet fietst voor behandeling ziek kleinkind Alexander

door Floris Hulleman

HUIZEN – De Huizerse Monique Soeteman zamelt op alle mogelijk manieren geld in voor haar zieke neefje Alexander (2). Met het oprichten van de stichting Stoere Alexander hoopt zij met het organiseren van acties en donaties 80.000 euro bij elkaar te halen voor zijn behandeling in Amerika. Een van de acties is een fietstocht van ruim 100 kilometer van opa Piet, oud leraar van het Erfgooiers College.

Eerder volgde deze krant Monique Soeteman in haar actie om te fietsen voor het goede doel in Vietnam. Afgelopen februari fietste zij ruim 300 kilometer door Vietnam om samen met de organisatie Cycle4Girls geld op te halen, bestemd voor meisjes in ontwikkelingslanden. Nauwelijks hiervan bijgekomen moet ze noodgedwongen weer in actie komen. En dit keer voor een doel dat wel heel dichtbij komt.

Ernstig ziek
In mei van dit jaar kreeg Monique de schrik van haar leven toen bleek dat haar neefje Alexander (2) ernstig ziek was. "Van de ene op de andere dag was het mis en zijn ze naar de huisarts gegaan. Daar kwamen ze erachter dat er een vorm van kinderkanker actief was, een erg agressieve vorm." Alexander bleek neuroblastoom te hebben. Dit is een tumor in het zenuwstelsel die jaarlijks 25 kinderen in Nederland treft. Voor Monique en de familie stond alles even stil. "De hele zomer heeft in het teken gestaan van chemobehandelingen en kleine operaties. Je leeft dan tussen hoop en vrees. Het is echt alsof je wereld instort. Het geeft een gevoel van onmacht omdat je er niks aan kunt doen", vertelt ze. Vooral het machteloze gevoel viel Monique heel zwaar.

Stichting
Om toch wat te kunnen betekenen voor haar neefje richtte Monique de stichting Stoere Alexander op. Het doel van deze stichting is het ondersteunen van de medische behandeling van Alexander en hem de kans te geven te genezen van deze verschrikkelijke ziekte. "De behandeling vindt plaats in Amerika en kost veel geld. Het hangt natuurlijk af van de uitgaven van het gezin, maar ze hebben uitgerekend dat ze ongeveer 80.000 euro nodig hebben om 6 tot 9 maanden naar Amerika te gaan." Met de behandeling zal de kans op overleven verdubbelen.
Een manier om geld op te halen is het organiseren van acties. Een van de initiatieven is een fietstocht die Piet Soeteman, opa Piet, gaat maken op zaterdag 7 november. "Hij zal dan ruim 100 kilometer afleggen vanaf Huizen en gaat dan langs alle plaatsen die iets met de familie te maken hebben en eindigt in Nijverdal waar de schoonfamilie woont. Mensen kunnen hem sponsoren", vertelt Monique.

Fietsen
Voor Piet Soeteman (69), oud-leraar van het Erfgooiers College, is dit een manier om iets bij te kunnen dragen. "Het punt is dat overal van alles werd georganiseerd. Die talenten heb ik niet, dus ik dacht: wat kan ik doen en ik kan fietsen! Toen kwam ik op het idee om een fietstocht te organiseren van Huizen naar Nijverdal. En om toch onderscheid te maken neem ik mijn oude fiets als vervoermiddel."
Dat het een opgave zal worden, daar is Piet Soeteman zich van bewust. "Op een oude fiets zonder versnelling is dat geen sinecure. Maar als mijn kleinzoon moet afzien, kan ik dat ook wel." De opa van Alexander verwacht ongeveer negen uur onderweg te zijn en zou het fantastisch vinden als er mensen zijn die een stukje willen meefietsen als support.

Meer informatie over de stichting en de acties: stoerealexander.nl.