Henriëtte (links) en Fleur van Speel-o-theek 't Gooi tussen de enorme hoeveelheid spelletjes die uitgeleend worden door vrijwilligers.
Henriëtte (links) en Fleur van Speel-o-theek 't Gooi tussen de enorme hoeveelheid spelletjes die uitgeleend worden door vrijwilligers. Foto: Carin van den Berg

Speel-o-theek wil doelgroep voor uitlenen speelgoed vergroten

HUIZEN - Speel-o-theek 't Gooi huurt een kleine ruimte op de kinderafdeling van de bibliotheek aan het Plein 2000. Het is een zelfstandige stichting die volledig door vrijwilligers gerund wordt. Er wordt speelgoed uitgeleend aan kinderen die dit goed kunnen gebruiken voor hun geestelijke, fysieke of sociale ontwikkeling. "We willen het speelgoed nu ook gaan uitlenen aan andere kinderen en daarom zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers", zegt Henriëtte Schlichting, zelf vrijwilliger en coördinator van de vrijwilligers.

door Carin van den Berg

"Het kind met een beperking in de ontwikkeling staat bij ons op de eerste plaats, maar we hebben zo veel en zulk mooi speelgoed dat we het graag aan alle kinderen willen uitlenen", vertelt Henriëtte. "Bovendien kunnen we dan bijvoorbeeld spelmiddagen organiseren, waardoor we alle kinderen met elkaar kunnen laten spelen en hiermee integratie actief kunnen bevorderen. We zullen bij meer leden ook meer werk krijgen en daarom zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers."
Fleur Jansen verzorgt de PR, ook als vrijwilliger: "We zijn een hele hechte groep van rond de twintig personen. De meeste houden zich bezig met het daadwerkelijk uitlenen van speelgoed en we zijn met name op zoek naar mensen die dit ook willen gaan doen." Henriëtte: "We draaien puur alleen met vrijwilligers en we hopen dat er meer mensen zijn die willen komen helpen."
Fleur: "Diegenen die ons willen helpen met het uitlenen en innemen van speelgoed moeten rekening houden met een dienst van drie uur. Daarnaast vergaderen we met de hele groep één keer in de maand. De Speel-o-theek is op woensdag van 14.00 tot 16.30 uur, vrijdag van 18.30 tot 19.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur geopend."

Sociale contacten
Ze laat weten dat de vrijwilliger er ook veel voor terugkrijgt: "We merken dat iedereen binnen het team door de grote verscheidenheid aan mensen wel zijn plek vindt. Als je wat meer sociale contacten wilt, is dit ideaal vrijwilligerswerk. Zeker als je het leuk vindt om met kinderen en hun ouders om te gaan en ook zelf van spelletjes houdt."
Buiten het uitlenen tijdens de openingstijden is er nog veel meer te doen in de Speel-o-theek. "Bijvoorbeeld het aankopen van nieuw speelgoed, het rooster maken voor de uitleen, het contact met de leden, het opschonen van de computer en de administratie en nog veel meer", vertelt Henriëtte. "Hierdoor kunnen de vrijwilligers doen waar zij goed in zijn en leuk vinden en is iedereen ook verantwoordelijk voor zijn stukje werk."

Buitenspeeldag
Fleur: "Verder organiseren wij als Speel-o-theek elk jaar tijdens de Buitenspeeldag die in juni wordt gehouden ook activiteiten op het plein voor de bibliotheek." Henriëtte: "We zetten dan een parcours uit en de kinderen die mee willen doen krijgen een stempelkaart om. Als ze alle spelletjes hebben gedaan en hun stempelkaart is vol, dan mogen ze een spelletje graaien. De deelname hieraan is gratis en vorig jaar was het heel mooi weer en was het een groot succes."
Ook organiseert de Speel-o-theek jaarlijks een speelgoedbeurs, dit jaar op 7 november van 10.30 tot 13.00 uur. Fleur: "Voor de bezoekers van deze beurs in deze tijd van het jaar is het een ideale gelegenheid om betaalbare cadeautjes aan te schaffen. Wij kunnen met het geld dat de beurs oplevert nieuw speelgoed aanschaffen. Dit soort dingen organiseren we ook met elkaar en ook hiervoor zoeken wij nog vrijwilligers die ons hierbij kunnen helpen."