Andries Kruyning (midden-voor) en Klaas Kos (rechts-achter) oefenen samen met de andere koorleden voor het slotconcert.
Andries Kruyning (midden-voor) en Klaas Kos (rechts-achter) oefenen samen met de andere koorleden voor het slotconcert. Foto: Bob Awick

Mannenkoor Huizen stopt na een laatste concert in Kruiskerk

door Floris Hulleman

HUIZEN - Mannenkoor Huizen treedt op 14 november voor het laatst op in de Kruiskerk in Huizen. Door het slinkende aantal leden is het besluit genomen om te stoppen met het koor, dat al sinds 1928 bestaat. Volgens Klaas Kos, lid van het koor en oud-penningmeester, is het een goed moment om te stoppen. "Wij hebben het zo lang mogelijk door laten gaan."

Vijf grote fotomappen liggen op tafel, met krantenknipsel, foto's en oude koorboekjes. Vanaf 1972, het jaar dat Klaas Kos toetrad tot het mannenkoor, heeft hij alles netjes verzameld. Samen met Andries Kruyning, ook ruim veertig jaar lid, komen veel oude herinneringen boven bij het bekijken van de foto's. "Ik herinner mij nog een van de hoogtepunten. Dat was een concertreis in '88 naar Duitsland voor drie dagen. Wij hadden daar in de buurt van Aachen gezongen, maar er was niet veel bekijks. Een van de chauffeurs van de bus had toen geregeld dat wij in de Dom van Aachen konden optreden", vertelt Kos. Het spontane optreden, op een doordeweekse dag, was zeer indrukwekkend. "Kerels stonden te huilen in de armen van hun vrouw. Iedereen zong daar a capella. Wij hebben daar zeker drie kwartier gezongen. Ik krijg nu nog steeds kriebels."

Meegenomen
Klaas Kos werd als dertiger op een avond meegenomen door zijn oom die bij het koor zat. "Het was 1972 en het koor bestond veertig jaar. Mijn oom vroeg me mee en ik wilde het wel proberen." Dat bezoekje beviel Kos wel en hij bleef hangen. "Het zingen was leuk, het was een lekker avondje uit. We oefenden een keer per week en hadden tussendoor uitvoeringen, dat was heel gezellig."

Het koor kent dus een lange geschiedenis. In het oprichtingsjaar 1928 startte een kleine groep onder de naam Zanglust. Rond de zeventiger jaren besloot het koor de naam aan te passen. Mannenkoor Huizen was de naam waaronder de inmiddels grote groep voortgezet werd. Dat was in de tijd dat het mannenkoor veel populariteit genoot en een grote bezetting had. "Wij hadden toen rond de 115 leden, waarvan ruim 70 ook elke week actief waren. Dat was een goede groep", vertelt Kruyning. Het grootste gedeelte kwam uit Huizen. "Wij hebben in die tijd veel opgetreden, zoals in Het Concertgebouw in Amsterdam. Dat was zo heerlijk, alleen al om je heen kijken daar was fantastisch. We gingen dan met andere koren met bussen richting Amsterdam", aldus het koorlid.

Kleuterschool
Omdat het mannenkoor geen kerkelijke achtergrond had mocht er niet gerepeteerd worden in de kerk. "Wij zaten toen op zondagmiddagen in een oude kleuterschool. Dat was voor het dorp hier heel wat", vertelt Kos.

Sociaal
Voor veel leden was het deelnemen aan het koor meer dan alleen een avondje zingen. Vele bouwden in de jaren een vriendschap op en er ontstond een hechte club. Kos: "We hadden bingo-avonden en hebben vaak meegewerkt aan Koninginnenmarkten. En elke laatste maandag van de maand deden we na het oefenen een balletje gehakt en een pilsje en zaten we moppen te tappen. Er waren ook veel leden die familieleden hadden op het koor."

Einde
Toch lijken deze tijden in het verleden te liggen. Inmiddels telt het koor 30 leden, waarvan niet iedereen er elke week bij kan zijn. "Dan komt men op leeftijd en wordt het toch wat minder. Op een gegeven moment kan dat niet meer. Dan wordt de verdeling van de stemmen niet goed, maar die verhouding moet wel gelijk zijn. We hebben het zo lang mogelijk door laten gaan", aldus Kos.

Op de jaarlijkse vergadering in januari dit jaar werd dan ook de confronterende vraag gesteld over de toekomst van het koor. "Die avond zelf is emotioneel geweest, maar ik denk dat we daar het juiste besluit hebben genomen. Dit is het juiste moment om te stoppen."

Missen
Toch beseffen beide heren dat het afscheid straks wel pittig zal zijn. "Dat doet pijn", erkent Kruyning. Ook Kos zal het koor gaan missen. "Het is voor mij het zingen, gewoon lekker zingen. En de rest pik je mee, dat is het totaal." Of de leden zich bij een ander koor gaan aansluiten, is nog niet zeker.

Mannenkoor Huizen op de Huizer Botter.