Frits van der Ven (83) oefent regelmatig achter zijn piano, voor het optreden van aanstaande zondag tijdens het Ouderen Songfestival.
Frits van der Ven (83) oefent regelmatig achter zijn piano, voor het optreden van aanstaande zondag tijdens het Ouderen Songfestival. Foto: Bob Awick

Frits van der Ven naar halve finale Ouderen Songfestival

door Floris Hulleman

HUIZEN - Huizer Frits van der Ven (83) staat aanstaande zondag in de halve finale van het Ouderen Songfestival in Houten. Van der Ven doet voor de tiende keer mee met het evenement, dat al meer dan twintig jaar wordt georganiseerd. De Huizer hoopt ook deze keer door te stomen naar de finale. "Als je niet doorgaat, is dat een teleurstelling."

Al tien jaar op rij doet Frits van der Ven mee met het Ouderen Songfestival, een festival voor mensen van 55+ met jaarlijks 200 deelnemers. Van de negen deelnamen stond hij acht keer in de finale en won hij zelfs twee keer.

Eerste prijs
"De eerste keer dat ik meedeed, in 2005, won ik meteen de eerste prijs. Dat was toen met het nummer '5000 Taler' uit de operacomic 'Der Wildschütz.' Ik had daar in het verleden in gespeeld en dit nummer dus vaker gezongen. Achteraf spraken de mensen me ook aan en kreeg ik mooie complimenten", vertelt Van der Ven.

Studio 21
Na het winnen van het songfestival kreeg Van der Ven ook een mooie prijs. "Ik heb een keer een leuk reisje gewonnen naar Studio 21 waar ik bij een voorstelling kon kijken naar musicalsterren en ondertussen kon zitten eten", aldus Van der Ven.

Paplepel
Muziek werd Van der Ven met de paplepel ingegoten. "Mijn vader heeft bij de opera gezeten, net als mijn ooms. Die waren loodgieter en die zaten in die tijd bij het loodgietermannenkoor. Op verjaardagen van de familie werd er dus lekker gezongen."

Operette
Frits van der Ven is een bekende in de operettewereld in het Gooi. "Ik zing al mijn hele leven. Ik ben begonnen met zingen in het kinderkoor en ben daarna lid geweest van verschillende Bach- en operetteverenigingen. En ik ben actief bij de Gooise Operette Vereniging."

Getipt
De Huizer werd tien jaar geleden getipt door een vriend om mee te doen met het festival. "Ik wist niet dat het bestond, maar ik heb toen meegedaan. Ik heb in het verleden veel voor publiek gezongen. Ik trad veel op met een trio in bejaardentehuizen en daardoor voelde ik dat ik er wel aan mee kon doen."
Inmiddels doet hij weer voor de tiende keer mee en hoopt hij ook deze keer de finale te bereiken. "Deze finale vindt op 3 januari plaats in het DeLaMar Theater." Een mooie zaal waar Van der Ven graag wil optreden.

Longontsteking
Wel was het nog even de vraag of hij überhaupt kon deelnemen aan de halve finale van aanstaande zondag, omdat hij een lichte longontsteking had.

Niks uit
"Vorige week woensdag was ik bij de pianist om te oefenen, maar er kwam niks uit mij. Ik ben toen even langs de huisartsenpost gegaan en heb antibiotica gekregen. Mijn dochter zegt dat ik nu in ieder geval met een gerust hart die halve finale kan doen", vertelt Van der Ven enigszins grappend.
Gevraagd naar zijn kansen voor zondag is de Huizer zanger bescheiden. "Daar kun je niets over zeggen. Ik zing mijn liedjes met veel overtuiging en van de negen keer ben ik zeven keer in de finale gekomen. Maar ik ben wel een beetje voorzichtig met voorspellen." Al hoopt hij natuurlijk ook deze keer weer de finale in Amsterdam te bereiken om daar dan nogmaals het hoogste lied te kunnen zingen.