Elbert Roest, interim-voorzitter van het GNR, en rentmeester Bert van der Molen maakten de plannen van het GNR vrijdag bekend.
Elbert Roest, interim-voorzitter van het GNR, en rentmeester Bert van der Molen maakten de plannen van het GNR vrijdag bekend. Foto: Carin van den Berg

GNR kiest voor regio om taken uit te besteden

LAREN/BLARICUM - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft vrijdag bekendgemaakt te willen gaan samenwerken met de Regio Gooi & Vechtstreek in plaats van het PWN. Een aantal kantoortaken zou aan het regiokantoor kunnen worden uitbesteed.

door Carin van den Berg

Te denken valt dan aan personeelszaken, juridische zaken en zaken op ICT-gebied. In principe blijft het personeel in dienst van het GNR is nu de visie, en doordat deze taken worden uitbesteed kan het GNR zich meer richten op het uitdragen van het werk van de organisatie naar buiten toe.
De gesprekken met de regio hierover moeten nog plaatsvinden, maar de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes laat namens de regio al wel weten dat het hem een goede zaak lijkt. Met deze stap neemt de natuurorganisatie de wind uit de zeilen van de tegenstanders van een verregaande samenwerking met PWN, de Vrienden van het Goois Natuurreservaat (VGNR). Het burgerinitiatief is namelijk heel positief over een mogelijke samenwerking met Regio Gooi & Vechtstreek en zal haar oppositie staken. "Nu blijft het GNR een zelfstandige organisatie," zegt woordvoerder Leon Schouten, "en dat wilden wij bereiken. We hebben altijd gezegd dat wij ons langdurig wilden inzetten voor het behoud van het GNR. We zullen ons nu gaan omzetten in een stichting en ons netwerk inzetten om geld binnen te halen."

Bestuur
Een andere belangrijke verandering die interim-voorzitter Elbert Roest vrijdag bekendmaakte is een andere invulling van het bestuur. Het bestuur is nu in handen van vertegenwoordigers, meestal wethouders, van de deelnemende gemeenten en de provincie. Dit zou in de toekomst in handen moeten komen van een onafhankelijk voorzitter en deskundigen op onder andere het gebied van natuurbeheer. Hiermee wordt de politieke invloed van de gemeenten minder. Zij komen dan wel met vertegenwoordigers in een raad van toezicht, die via de begroting kan bepalen waar het geld voor gebruikt wordt.

Geld
Hoe het met het geld zit en de financiële bijdragen van de gemeenten na de veranderingen, dat kon Roest nog niet zeggen. "We weten natuurlijk nog niet hoe het financiële plaatje eruit gaat zien." Iets waar de Vrienden van het Gooi (VVG) kritisch over zijn. "Het GNR geeft een goede aanzet met het plan. Wij missen in ieder geval nog die financiële onderbouwing", stelt voorzitter Johan Jorritsma. Het GNR geeft wel aan te hopen dat de provincie nog een tijd hetzelfde bedrag zal geven. "Daarnaast zijn de gemeenten primair eigenaar van de gronden en daarmee verantwoordelijk voor het GNR", aldus Roest. Zij blijven dus ook voor de financiën het meest aansprakelijk. Om te beginnen door de komende drie jaren naast hun bijdrage nog een euro per inwoner neer te leggen, om alle veranderingen te kunnen betalen. Het plan zal nu eerst door de gemeenten goedgekeurd moeten worden.