Pieter Hogenbirk (l) en Peter Kos naast de maquette. De witte doos stelt de eventueel te bouwen bedrijfshal voor die roet in het eten gooit.
Pieter Hogenbirk (l) en Peter Kos naast de maquette. De witte doos stelt de eventueel te bouwen bedrijfshal voor die roet in het eten gooit. Foto's: Carin van den Berg

Krachtcentrale en omgeving omtoveren tot bruisend gebied

HUIZEN - Al twintig jaar zijn Peter Kos en Pieter Hogenbirk ermee bezig. Mooie plannen maken voor Huizen en met name de Krachtcentrale aan de Havenstraat. Tot hun grote vreugde wonnen zij in april dit jaar de tender, waarbij de gemeente Huizen het zwaarverwaarloosde pand voor 1 euro aanbood voor degene die er iets moois van kon en wilde maken. Vorige week liet de gemeente weten dat ze definitief eigenaar van het pand kunnen worden, maar er kan nog een kink in de kabel komen. Er zijn namelijk plannen om naast de Krachtcentrale nog een groot bedrijfspand te bouwen en daar stond niets over in de tender, zeggen Peter en Pieter.

door Carin van den Berg

Samen met onder anderen Pieter Hogenbirk maakte Peter al een succes van De Rookerij, een oude visrokerij aan de Valkenaarstraat, die op de nominatie stond om te worden gesloopt. Nu is dat een broeinest van creatieve energie en ideeën voor Huizen. "Iedereen loopt hier binnen en dat is ook straks de bedoeling van de Krachtcentrale. Daar moeten alle creatieve krachten bij elkaar kunnen komen op een laagdrempelige manier. Op die plek is daar ruimte voor en er is ook ruime parkeergelegenheid."

Plan
De heren dienden hun plan voor het pand van de Krachtcentrale in bij de gemeente in de vorm van een prachtig boekje met afbeeldingen en daarin beschreven hun plannen voor het gebouw. Ze maakten er zelfs al een maquette bij waar het dak vanaf kan, zodat je er in kunt kijken. Je ziet dan meteen dat alles binnenin losstaat van het bestaande gebouw. Hierdoor blijft het originele pand in stand. Peter: "Als je binnenkomt door de deur met rond glas, wat op zich al uniek is aan dit gebouw, kun je rechts afslaan en ga je het kunstcafé in. Als je daar dan verder naar achter loopt, kom je in een restaurant. Daarin komt van hout een entresol, zodat je daar ook kunt zitten en naar beneden kunt kijken. Er komt ook een podium voor muziek."
Eventuele uitbaters hebben ze ook al benaderd. "Nu er echter plannen zijn om naast ons nog een bedrijfspand te bouwen, wordt het lastiger om iemand te vinden die het nu ook echt wil gaan doen", zegt hij.

Galerie
Pieter: "In het hoofdgebouw komt op de begane grond een galerie. Net zoiets als in De Rookerij." Peter: "In het hoofdgebouw bouwen we een drie verdiepingen hoge constructie met balkons en trappen aan de buitenkant, dat zijn tegelijkertijd de nooduitgangen. Hier is ruimte voor creatieve bedrijven. Er komt ook een liftkoker. Als je dan ooit het gebouw anders wilt inrichten of een andere bestemming wilt geven, dan kan je die constructie er zo weer uit slopen."
Onder in de kelder ziet het duo een ideale plek voor een popschool met les- en muziekruimtes. Op het dak komt een zogeheten 'opkamer'. Peter: "Het dakje hiervan is van glas, zodat je een mooi uitzicht hebt over Huizen. Je kunt hier vergaderen, dineren, maar je zou er ook yogales kunnen geven." Aan de buitenkant van de gevel willen ze 'warm bouwen' toepassen. Dit houdt in dat er leidingen langskomen met warm water die de gevel warm houden. "Er is voor de buitenkant gekozen omdat hier grote delen van de gevel toch gerestaureerd moeten worden."

Gevaar
De nabije omgeving is ook meegenomen in het plan. Zo willen Peter en Pieter de bomenrij voor het pand vanuit de Krachtcentrale verlichten. Op het pand zelf willen ze ledverlichting aanbrengen. De drie ramen boven de deur krijgen aparte ledverlichting en vallen daarmee extra op. Deze ramen zijn namelijk ook in het logo verwerkt. Op deze manier zou het pand ook 's nachts moeten kunnen opvallen en herkenbaar zijn. Het heden en verleden zouden elkaar ontmoeten in de Krachtcentrale en het gebied eromheen. Het uitgangspunt was dat het er zal bruisen van de activiteiten en dat hierdoor de Haven en het Oude Dorp makkelijker met elkaar worden verbonden. "Het is de bedoeling dat bij de Krachtcentrale alle lijnen in Huizen bij elkaar komen. We hebben nog veel meer ideeën voor de omgeving en daar zullen we binnenkort ook zeker meer over vertellen." Dat komt echter met de mogelijke bouw van een groot fabriekspand aan de kant van Thales in gevaar.
Pieter: "We wisten dat er in de toekomst gebouwd zou worden. Zo'n 600 m2 en een stuk verder van de Krachtcentrale af dan nu het plan is. Nu gaat het om ruim 1.700 m2, drie verdiepingen hoog en vlak bij de Krachtcentrale. Die steekt er dan nog maar 30 centimeter bovenuit. Al vanaf het begin dat we de tender voorlopig gegund kregen, zijn we hier met de gemeente over bezig. Dit kwam als een complete verrassing, want dat stond niet in de tender gemeld. Het pand zou goed zichtbaar zijn vanaf de Havenstraat. Volgens de gemeente mag het volgens het bestemmingsplan. Als dat het geval is dan zou dat betekenen dat er ook aan de andere kant mag worden gebouwd en wat blijft er dan over van de plannen om van dit gebied de verbindingszone tussen de Haven en het Oude Dorp te maken?" Hij is zichtbaar teleurgesteld en boos.

'We hebben nog
veel meer ideeën
voor de omgeving'

Afwachten
"We laten er nog naar kijken door mensen die er meer verstand van hebben, want volgens ons kan het niet zomaar", zegt Peter. Pieter: "De afgelopen tijd vroeg iedereen al wanneer we zouden gaan beginnen. Tegen iedereen zeg ik: 'Het is nog niet zover'. Nu is het afwachten wat de gemeente eigenlijk echt wil met het gebied, want de Krachtcentrale moest een steppingstone zijn, maar aan één steen heb je niet genoeg in dit gebied, het moeten er meerdere zijn en daar willen we graag mee aan de slag, samen met de gemeente."

De Krachtcentrale in zijn huidige verwaarloosde toestand.