Het Oldtimer Festival kreeg meer geld, maar is dat voldoende voor 2016?
Het Oldtimer Festival kreeg meer geld, maar is dat voldoende voor 2016? Foto: Bob Awick

Gemeente komt met criteria
voor subsidie evenementen

door Floris Hulleman

HUIZEN – Voor het aanvragen van subsidies voor evenementen komen duidelijker criteria. Wethouder Verbeek beloofde dit de raad afgelopen donderdag tijdens de vergadering over de financiën. De toezegging van de wethouder komt na vragen uit de raad over de totstandkoming van de verdeling en de hoogten van subsidies. Deze subsidies waren ook een belangrijk onderdeel van de vergadering.

Al tijdens de gemeenteraad van juni was er onduidelijkheid over de verdeling van de subsidies. Door het college is gepoogd daar meer inzicht in te geven door alles netjes in kaart te brengen. Toch wil de raad meer transparantie in het beleid, zodat instellingen zelf ook beter kunnen bepalen waar ze aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie, aldus Larissa Landré van GroenLinks.

Onduidelijk
Op dit moment wordt er jaarlijks 95.000 euro beschikbaar gesteld voor evenementen. Een groot gedeelte gaat al langere tijd naar de organisatie van de Huizerweek. Hier kunnen de Botterdagen (14.000 euro), de Huizerdag (20.000 euro) en het Oldtimer Festival Huizen (6.000 euro) mee worden georganiseerd. Ook wordt er jaarlijks 30.000 euro vrijgemaakt voor de organisatie van Koningsdag en de sinterklaasintocht.
Onduidelijk is echter waarop de verdeelsleutel is gebaseerd. Eerder liet Cees Alders, voorzitter van de Stichting Oldtimers Huizen, al weten vraagtekens te zetten bij de verdeling. "De gemeente moet duidelijkheid geven over welke evenementen zij van belang vindt in Huizen." Wethouder Marlous Verbeek liet afgelopen donderdag weten dat subsidies veelal een historische achtergrond hebben. "Vaak is dat ergens begonnen en worden de normeringen en hoogten overgenomen."
Wel vindt ze dat er kritischer gekeken kan worden naar de criteria. "Wij willen hier meer invloed op hebben, dat is duidelijk." Uitgesproken is dat er criteria vastgesteld gaan worden zodat inzichtelijk wordt waar evenementen in het vervolg aan moeten voldoen. Tijdens de voorjaarsnota volgend jaar zullen deze criteria behandeld worden.
De raad kwam in de vergadering met voorstellen om her en der toch wat (meer) geld te geven. Hier waren niet alle partijen het onverdeeld mee eens. Onder meer het Comité Vrijdagavond Muziek krijgt volgend jaar toch 1.500 euro en daar stemde de oppositie tegen. Ook het Oldtimer Festival Huizen zal in 2016 meer geld tot haar beschikking hebben. De coalitie diende een voorstel in voor 2.400 euro extra, terwijl de oppositie liever het hele bedrag had toegekend dat de Stichting Oldtimer Festival had gevraagd van 5.510 euro. Uiteindelijk werd het 2.400 euro, omdat hier een meerderheid voor was. Beide bedragen worden gehaald uit het potje voor de sinterklaasintocht, waar minder geld voor nodig bleek.

Niet in de wolken
Terwijl je verwacht dat het Oldtimer Festival Huizen blij is met de verhoging, is voorzitter Cees Alders niet in de wolken. "Veel mensen feliciteren me al met de verhoging, maar er is niet veel bij gekomen. Het is hetzelfde bedrag als waarvan wij dit jaar het festival hebben moeten organiseren. Groeien zit er dus niet in." Op dit moment ontvangt de stichting 6.000 euro voor de organisatie van het festival in 2016. Volgens Alders is er minimaal 10.000 euro nodig. De toegevoegde 2.400 euro is dus niet genoeg. "Wij willen dolgraag een mooi festival neerzetten, maar dat moet wel op een verantwoorde manier." Op dit moment gaat de stichting eerst het financiële plaatje van 2015 evalueren. Daarna bepaalt de stichting of zij het verantwoord vindt om met dit bedrag in 2016 een nieuwe editie te organiseren.

Geen geld
Voor de stichting Kunst en Cultuur, onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van het Kunst- en Cultuurcafé, was er minder goed nieuws. In de begroting voor 2016 is hun subsidie teruggebracht naar nul euro. Wethouder Gerrit Pas lichtte toe dat deze keuze te maken had met een jarenlang 'conflict' tussen de stichting en de gemeente. Volgens de wethouder wil de stichting niet voldoen aan regels die in deze raad zijn vastgesteld. Het zou onder andere geen verantwoording afleggen over het geld, terwijl de stichting zegt geen geld te hebben ontvangen en er dus geen verantwoording mogelijk is. "De keuze om tot deze maatregel over te gaan is in het vorige college al ingezet en wij zien geen reden om dat terug te draaien", aldus Pas. De raad kon zich hier wel in vinden, ook al is het een hard besluit. Leefbaar Huizen diende nog wel een voorstel in om geld voor het Kunst- en Cultuurcafé beschikbaar te stellen, maar dat kon alleen rekenen op steun van de indienende partij.

Teleurstellend
Omdat de stichting Kunst en Cultuur zich niet kan vinden in het besluit van de gemeente heeft zij een bezwaarprocedure gestart. Met het oog op deze procedure laat voorzitter Frans Bianchi weten dat het teleurstellend is dat er in het algemeen minder geld gaat naar kunst en cultuur. Verder wil hij niet dieper ingaan op de zaken. "Wij wachten nu eerst het advies van de commissie Bezwaar en Beroep af."