Hoe ziet het huishoudboekje er in Huizen uit?
Hoe ziet het huishoudboekje er in Huizen uit? Foto: Bob Awick

Begroting: de balans tussen wat er binnenkomt en wat je uitgeeft

HUIZEN - De gemeenteraad van Huizen heeft vorige week donderdag in haar vergadering weer gesproken over de begroting van de gemeente. Hierin staat hoeveel geld er besteed wordt en waaraan in 2016. Meteen wordt dan ook alvast gekeken naar de jaren erop, zodat de raadsleden kunnen zien waar zij in de komende jaren eventueel rekening mee moeten houden. Al eerder had het college laten weten dat de begroting voor 2016 ook dit jaar weer sluitend is. Dat is ook een eis van de provincie die de begrotingen bekijkt en goedkeurt.

Twee belangrijke inkomstenbronnen voor de gemeente zijn de gemeentelijke belastingen, zoals de ozb die huiseigenaren betalen, de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Dit betalen de inwoners. Een andere belangrijke inkomstenbron is de zogeheten Algemene Uitkering van het Rijk. Nu er veel dingen veranderd zijn op het gebied van de zorg - veel taken zijn overgegaan naar de gemeente - en er ook bezuinigd moet worden door de regering, veranderen deze inkomsten en weet de gemeente niet precies waar rekening mee gehouden moet worden. Regelmatig veranderen deze bedragen en hier moet de gemeente ook weer haar uitgaven op aanpassen. In het geval van de begroting van 2016 betekent het dat de gemeente Huizen meer moet bezuinigen om alle zaken te kunnen blijven betalen. In eerste instantie was dat 1 miljoen euro, maar dat is inmiddels opgelopen tot 2,6 miljoen.

De keuze om te bezuinigen is ook deels gemaakt door de partijen die in het college zitten en de meerderheid hebben in de raad. Zij hebben bij hun aantreden besloten tot minder lasten voor de inwoners door onder andere de ozb indertijd met 10% te laten dalen en ook dit jaar zullen de lasten niet tot nauwelijks stijgen. Zoals Bert Rebel van het CDA het verwoordde in zijn betoog tijdens de vergadering: "Met tevredenheid neemt het CDA kennis van de ontwikkeling van de gemiddelde gemeentelijke woonlasten (ozb, afvalstoffenheffing en rioolrecht) in de jaren 2010-2015; in 5 jaar: voor eigenaren van woningen een stijging van in totaal 4,1% (per jaar 0,8%); voor huurders van woningen zelfs een daling van 3,3%. En ook voor 2016 stelt het college de woningeigenaren een zeer gematigde stijging voor van maximaal 1,4%; de woonlasten voor huurders dalen opnieuw, nu met 1,5%. En daarmee is Huizen wederom een van de goedkoopste gemeenten in de regio; de tijdelijke jaarlijkse korting op de ozb van 10% draagt daar zeker aan bij."

Bij de begroting waren ook zeker kanttekeningen te plaatsen. Het college had er zelf al één in het raadsbesluit gezet: er is geen structureel en reëel begrotingsevenwicht en het financieel perspectief wordt sluitend gemaakt door de inzet van reserves. Daarom wordt (is) er bezuinigd. Ambtelijke taal die Jessica Prins van de VVD helderder probeerde te maken door het te verbeelden als een gesprek met haar dochter over haar uitgaven. "Ik kijk met haar naar de bonnetjes en vraag haar of ze genoeg geld heeft om alles te kopen. Nee, zegt ze. Ik moet bezuinigen, ik ga minder uit, minder op vakantie, dan red ik het wel. Maar dan moet ik ook nog wel maandelijks iets van mijn spaarrekening halen." Volgens Prins snapte haar dochter prima hoe de gemeente haar begroting sluitend krijgt. Niet omdat er genoeg geld binnenkomt, maar door te bezuinigen en vooral geld uit de spaarpot te gebruiken om te zorgen dat alles toch nog kan gebeuren.