Huizen zegt nog geen vaarwel tegen de landelijke sintintocht.
Huizen zegt nog geen vaarwel tegen de landelijke sintintocht. Foto: Bob Awick

Onderzoek landelijke sinterklaasintocht gaat door

HUIZEN - Leefbaar Huizen diende afgelopen donderdag tijdens de vergadering over de financiën voor volgend jaar een voorstel in om het onderzoek naar een landelijke sinterklaasintocht te schrappen. Hier werd op het scherpst van de snede over gedebatteerd, terwijl er nog niet eens geld mee is gemoeid.

"Een sinterklaasintocht kost al gauw 350.000 euro. Dat willen we toch niet uitgeven aan een landelijke sinterklaasintocht? Zeker niet als we zo veel moeten bezuinigen", was de stelling van Leefbaar Huizen. "Waarom een heel onderzoek als een telefoontje genoeg is?" De PvdA kon zich hierin vinden: "Sint is het met ons eens dat je die 350.000 euro veel beter kunt besteden aan andere evenementen of zaken." Ook de VVD vindt 350.000 euro in deze tijd van bezuinigingen te veel.

Leefbaar Huizen stelde dat zij liever ook zag dat de gemeente eens zou kijken of The Passion niet naar Huizen kan worden gehaald. Daar had de CU al naar geïnformeerd: "We hebben contact gehad met de producer en dat is voor Huizen geen haalbare kaart. Er moeten grote groepen door de gemeente verplaatst worden en dat kan hier niet." Verbolgen reageerde Leefbaar Huizen dat hier dan schijnbaar wel een telefoontje genoeg was om de optie The Passion van tafel te vegen. CU: "Wellicht is een telefoontje ook wel genoeg, maar laten we het wel onderzoeken." Dorpsbelang Huizen kon zich vinden in dat telefoontje naar Zwarte Piet. Het CDA liet fel weten niet af te willen zien van het onderzoek, omdat het in het collegeprogramma staat. D66 nuanceerde het geheel: er zou onderzoek komen naar hoe Huizen op de kaart kan worden gezet en de sintintocht is slechts een voorbeeld hiervan.